Familie skal betale for transport af afdød

Minister vil ikke ændre regler. Familie skal selv betale for at få afdød far bragt fra Rigshospitalet til Fyn.

Gitte Knudsens far blev alvorlig forbrændt efter en ulykke i begyndelsen af august.

Hendes far ville brænde noget ukrudt af ved et levende hegn op ad en mark på Hønnerupvej i Fjelsted på Vestfyn. Men han mistede kontrollen over ilden, som fik fat i noget halm på marken. Branden bredte sig hurtigt, og den 71-årige, der havde dårligt hjerte, gik ind på marken og forsøgte at slukke den. Her blev han fanget af ilden og faldt om.

Det lykkedes i første omgang brandvæsnet og en landmand at redde manden ud af ilden. Han blev i helikopter fløjet til Rigshospitalet, hvor lægerne ud på natten måtte opgive at redde hans liv.

Familien fik regning for transport til Fyn

En måned senere fik familien en regning på 5.540 kroner for hjemtransporten til Fyn.

Familien troede, at det var en fejl, fordi reglerne blev lavet om sidste år efter en lignende sag, hvor en familie fik en regning for at få en kvinde hjem fra Esbjerg.

- Vi var helt sikker på, at regionen ville betale den, fortæller Gitte Knudsen.

Men det gør Region Syddanmark ikke, fordi reglerne ikke gælder, hvis man bliver fløjet direkte til Rigshospitalet.

- Det har jeg det rigtig skidt med. Når man nu tog fat om lovgivningen for at løse et problem, hvorfor løste man så ikke problemet helt i stedet for at løse det på en måde, så der opstår nye problemer. Jeg synes det er frustrerende, siger regionsrådsformand Carl Holst, Venstre.

Carl Holst har derfor henvendt sig til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, Konservativ, og til formand for folketingets sundhedsudvalg Preben Rudiengaard, Venstre.

Minister vi ikke ændre regler

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen, Konservativ, siger i dag til TV2/FYN, at han ikke vil ændre reglerne.

- Døden er i denne sag ikke et offentligt anliggende, men et privat anliggende, og det er dødsboet, der hænger på regningen. Sådan har det altid været, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Men hvis man derimod er blevet flyttet rundt fra et sygehus til et andet af kapacitetsmæssige årsager, så skal det offentlige betale, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

- Sundhedsvæsenets opgave er at prioritere deres ressourcer på de levende, og så er døden en helt privat ting, som i dette tilfælde skal bæres af den afdødes bo. Og det kan jo være, at der er mange penge i det dødsbo, så syntes jeg ikke, at det er en offentlig opgave at betale, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen.

Oversigt

    Oversigt