Tipoldefar gik der også: Familien Kristensen fejrer friskoles 160-års fødselsdag

Højby Friskole fylder 160 år. Familien Kristensen har haft fem generationer på den skole, der var så udskældt i starten, at naboerne ikke måtte tale med én, hvis man havde børn på friskolen.

Det er ikke hver dag, at man kan fejre 160-års fødselsdag, og derfor var der også fuldt hus, da Højby Friskole fejrede sig selv torsdag med morgensang og brunsviger.

 
 
Foto: Højby Friskole

Blandt morgengæsterne var familien Kristensen, som har et helt specielt forhold til den lille friskole, der er blandt landets ældste.

Fem generationer på samme skole

Lars Otto Kristensen er nemlig farfar til Benedikte, der går på skolen nu. Og Lars Ottos morfar - eller Benediktes tipoldefar - var ifølge Lars Otto én af de første elever på skolen tilbage i 1800-tallet.

Dengang Lars Otto Kristensen gik i skole, var hverdagen ikke helt som den skoledag, som barnebarnet Benedikte kender til i dag.

- Vi var ti i klassen. Fem drenge og fem piger, fortæller han og fortsætter:

- Jeg havde 100 meter til skolen, jo. Der gik vi hver anden dag fra klokken otte til klokken halv fire. Men det er jo blevet så moderne igen, at de går hele dagen, jo, synger Lars Otto på ægte odenseansk.

Lars Otto Kristensens tre sønner har alle gået på friskolen. 

- Det var en lille skole, dengang jeg gik der. Men værdierne er stadig de samme. Man passer godt på hinanden. Skolen er blevet større, men det er stadig en hyggelig skole, hvor alle kender hinanden, siger Jakob Kristensen, der er far til Benedikte.

- Jeg synes, det er megafedt, at min tipoldefar var en af dem, der gik her som en af de første, smiler Benedikte Kristensen, der selv har halvandet år tilbage på skolen, inden hun skal videre.

Måtte ikke få besøg af naboerne

Højby Friskole blev til i 1859, da en håndfuld familier i Højby ikke ville have deres børn i almueskolen, der var det kommunale skoletilbud til folk på landet.

Derfor søgte de hjælp hos Christen Kold til at starte en friskole, men det var ikke uden kamp og konsekvenser for familierne, da de første seks børn mødte op en oktoberdag i 1859.

- Man blev smidt ud af bylauget. Man måtte ikke besøge sin nabo, hvis de havde børn på friskolen. Sådan er det heldigvis ikke mere, fortæller Lotte Greve, der er skoleleder i dag på Højby Friskole og uddyber:

- Dét, det krævede dengang, kræves stadig i dag. Nemlig engagement – og dét at ville et fællesskab.

Se interview med Lotte Greve, der er skoleleder på Højby Friskole

Siden er friskolen vokset støt, og i dag har 217 elever deres daglige gang på skolen på Hestehøjvej i det sydøstlige Odense.

Ifølge Lotte Greve er der fortsat behov for friskoler i Danmark, selvom regeringen har planer om at skære i tilskuddet til friskoler.

- Der er ikke to børn, der er ens. Der er ikke to familier, der er ens – derfor skal der også være forskellige skoler.

 

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt