Fanger reklamerer for stjerneadvokater: - Det er jo helt absurd

I landets fængsler går de indsatte rundt med hættetrøjer og huer med firmanavne og telefonnumre på nogle af Danmarks største forsvarsadvokater. Flere fynske arrester har forsøgt at forbyde den metode.

Det er advokater som Mette Grith Stage og Michael Juul Eriksen, der har fået uddelt reklametøj  til de indsatte. 

Det skriver Radio24syv.

Advokaterne uddeler reklametøjet, fordi der er kamp om de lukrative indsatte, der hver især kan indbringe advokaten flere hundrede tusinde kroner i forsvarersalær. Men den metode er absurd, lyder kritikken fra flere. 

- Det er klart, at hvis bandemedlemmer render rundt med en bestemt forsvarsadvokats t-shirt på, så vil det være en klar opfordring til andre - også uden for fængslets bandemiljø - at ham her skal I tage som advokat, siger Kim Østerbye, der er formand i Fængselsforbundet til Radio24syv.

quote Det er ikke spor anderledes, end hvis advokater, der arbejder med erhvervsfolk, uddeler vin til deres kunder. De plejer deres klienter, jeg plejer mine klienter

Mette Grith Stage, advokat

Kim Østerbye frygter derfor, at nogle indsatte bliver tvunget til at fravælge en “uvildig advokat" til fordel for en af de advokater, som andre indsatte reklamerer for.

 - En forsvarer skal hverken købe gaver, ting eller tøj - eller forære fanger noget som helst. De skal håndtere deres straffesag. Det er det eneste, de skal blande sig i, siger han til Radio24syv.

Kun tøjet på i cellerne

 I flere arrester på Fyn har fængselsbetjentene forgæves forsøgt at forbyde reklametøjet. I stedet har de nu forsøgt at begrænse effekten af reklametøjet ved, at de indsatte kun må bære det, når de er i deres celler.

- Vi ser helst ikke, at de indsatte går rundt og reklamerer for forskellige advokater. For når de indsatte ser et logo, så kan de nemt tænke, at der er fordele ved advokaten, der deler tøj ud, siger Pia Terndrup, der er fællestillidsrepræsentant for fire arrester på Fyn.

Det svarer jo bare til at uddele vin til kunderne

Forsvarsadvokaterne selv tager nu ikke kritikken så tungt.

 - Kritikken bunder nok snarere i, at bitre advokater er ærgerlige over, at de ikke kan leve op til klienternes krav til kvalitet i forsvaret, hvorfor advokaten har behov for at finde undskyldninger for, at klienter fravælger dem, skriver Michael Juul Eriksen i en mail til Radio24syv.

 Han understreger, at hans firma, TVC, overholder de gældende retningslinjer fra Advokatnævnet og Kriminalforsorgen. Samtidig tilføjer han, at firmaet kun deler reklametøj ud til deres egne klienter.
 
Mette Grith Stage ser heller ikke noget problematisk.

 - Det er ikke spor anderledes, end hvis advokater, der arbejder med erhvervsfolk, uddeler vin til deres kunder. De plejer deres klienter, jeg plejer mine klienter, siger hun til Radio24syv.

Stop med at dele merchandise ud til fanger

 Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, skriver på Twitter, at "det skal stoppes."

- Advokater skal selvfølgelig ikke dele merchandise ud i fængsler og de kriminelle miljøer. Det skal stoppes.

Justitsministers Søren Pape Poulsens parti, De Konservative, skriver også på det sociale medie, at fænomenet er "dybt forargeligt".

 

 

Oversigt

    Oversigt