I det fynske folks tjeneste

Farligt arbejde på byggepladserne

Liv og helbred er på spil på byggepladserne. Arbejdstilsynet var torsdag på uanmeldt besøg, og måtte 30 steder standse arbejdet.

Liv og helbred er på spil på byggepladser i Danmark.

Arbejdstilsynet var torsdag på uanmeldt besøg på 45 arbejdspladser, og 30 steder måtte de standse arbejdet på byggepladserne.

- Desværre var det lige så slemt som ved tidligere kontrolbesøg. Det er tankevækkende, siger tilsynschef Hanne Sofie Tromborg Olsen fra Arbejdstilsynet.

Og det er velkendte regler, der overtrædes. Der arbejdes i flere meters højde uden nogen form for sikring mod nedstyrtning. Og tunge løft, der kan betyde at ansatte får rygskader.
 
Et sted konstaterede Arbejdstilsynet konstaterede, at ansatte satte kantsten uden brug af egnede tekniske hjælpemidler. Og alligevel fortsatte de ansatte arbejdet efter at Arbejdstilsynet havde stoppet det og havde forladt pladsen.

Arbejdstilsynet i det fynske samt syd- og sønderjyske område har gennemført et pilotprojekt sammen med SKAT i forbindelse med aktionen i går.

I 3 tilfælde afslørede SKAT, at der er tale om arbejdsudleje og ikke en entreprisekontrakt. Det betyder, at der mangler at blive betalt 8% arbejdsmarkedsbidrag og 30% arbejdsudlejeskat af enten kontraktsummen eller den udenlandske ansattes løn.

Ingen af de tre tilfælde var dog på Fyn, fortæller chefkonsulent Bo Lorenzen fra SKAT.

På Fyn var det virksomheder i Bogense og Faaborg, der fik besøg.

Formålet med pilotprojektet er at afprøve, hvordan samarbejdet kan styrkes myndighederne i mellem. Pilotprojektet vil blive evalueret midt i juni.