Farvel til fordommene

"De fremmede vil styre vores land, de er alle på bistand, og de bestemmer ikke selv, hvem de vil giftes med". Fordomme, som ofte høres i Danmark. Men det vil en gruppe unge fra Risingskolen og Rising Ungdomsskole sætte en stopper for

En gruppe unge har fået 1,1 mio. kr. til projekt

"De fremmede vil styre vores land, de er alle på bistand, og de bestemmer ikke selv, hvem de vil giftes med".
Fordomme, som ofte høres i Danmark. Men det vil en gruppe unge fra Risingskolen og Rising Ungdomsskole sætte en stopper for.

De er ved at sætte et teaterstykke op, som skal vise nogle af de situationer, hvor danskere og indvandrere går forkert af hinanden, og hvor kultursammenstød opstår. Men stykket er kun en del af det store projekt. Der skal laves en dokumentarfilm udfra teaterstykket, og der oprettes ung-til-ung-grupper, der skal være med til at skabe debat på landets skoler. Projektet har fået 1,1 mio. kr. fra Undervsinings-, kultur-, indenrigs- og justistministeriet.

"Det har kostet mange penge at lave det her, men det er fordi det skal laves profesionelt. Det synes jeg, de unge fortjener," siger Lene Vahl-Møller, der er afdelingsleder i Rising Ungdomsskole.

De unge har i forløbet fået øjnene op for deres nye venners levevilkår, og brudt nogle fordomme.

"Vi spiller en scene, hvor en gruppe indvandrere bliver anholdt, bare fordi politiet tror, de vil lave ballade. Det troede jeg ikke kunne ske i virkeligheden, men det har jeg fået at vide nu, at det kan," fortæller Monika Metrak.

Mange af de unge har ikke prøvet at spille teater før, så instruktøren, Carsten Friis, har skrevet stykket udfra de unges egne oplevelser. Det har gjort, at de lettere kunne identificere sig med rollerne og spille dem.

Men det har ikke kun været en dans på roser. Tre muslimske piger fik ikke lov til at spille med i stykket af deres forældre.

"På den måde kan man sige, at vi blev overhalet af virkeligheden og fordommene," siger Lene Vahl-Møller.

Oversigt

    Oversigt