I det fynske folks tjeneste

Farvel til grå stær

1 af 2

Der er øget brugerbetaling på vej for behandling af grå stær, ADHD og en stribe andre lidelser efter en ny aftale mellem regionerne og regeringen.

Helle Kofoed Jensen blev opereret for grå stær for halvandet år siden. En operation, der har betydet meget for hende.

- Førhen havde jeg mere hovedpine og sad og spændte, fordi det ikke stod så klart. Og det har jeg ikke mere. Det er faktisk væk.

Men det ser ud til, at det bliver sværere at få den slags operationer betalt af det offentlige i fremtiden. Den økonomiaftale, som regeringen og regionerne har indgået, betyder nemlig, at kravene til hvornår du kan få betalt din behandling af det offentlige skal strammes. Grå stær og ADHD bliver bl.a. nævnt som nogle af de sygdomme, der bliver ramt.

Helle Kofoed Jensen føler ikke selv, at problemet var så slemt, da hun blev opereret - men hun kan mærke stor forskel efter operationen. Hun er sikker på, at hvis staten ikke havde betalt hendes operation, havde hun selv måtte spare sammen til den.

- Det var jeg ligesom nødt til, fordi ellers kunne jeg jo ikke rigtig have mit arbejde. hvis det bare blev værre og værre, så ville tingene blive rigtig svære.

Folk bliver blinde

En operation for grå stær koster mellem 7 og 10.000 per øje - og det er ikke alle, der har mulighed for at betale det af egen lomme. Flere organisationer frygter derfor konsekvenserne af de strammere regler.

- Når folk bliver ramt af nedsat syn helt eller delvist, så er det en voldsom indgriben i en persons liv, og så synes vi ikke det er rimeligt, at det skal være pengepungen, der skal være afgørende for, om man kan få lavet den operation eller ej, siger formand Mogens Johansen fra Værn om Synet.

Ifølge formanden for Værn om Synet på Fyn, vil det offentlige komme til at betale for fx grå stær-operationerne alligevel.

- Man vil jo nå til, at man skal operere alligevel på et tidspunkt, medmindre man kan acceptere, at folk bliver blinde, og det tror jeg ikke man kan i vores samfund.

Ved du noget? Så send os et tip