Hård kritik af patientsikkerhed: - Fejl kan betyde døden

Problemer med dosering af medicin og manglende opfølgning på patienters tilstande. Sådan lyder det en rapport om Faaborg-Midtfyn Kommunes patientsikkerhed.

Ældreplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune halter.

Sådan lyder det i en rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen har i rapporten konkluderet, at det hovedsageligt er sygeplejen i Ringe og nattevagten i hele Faaborg-Midtfyn Kommune, der er problemer med.

Eksempler fra rapporten fra Styrelsen for Patientsikkerhed:

Konklusionerne i rapporten bekymrer lederen for den kommunale sygepleje i Faaborg-Midtfyn Kommune, Bettina Bendix.

- Man bliver da ked af det, og så føler man sig magtesløs, fortæller hun til TV 2/Fyn og fortsætter:

- Man bliver udstillet som om, man ikke har sin faglige stolthed.

quote Tilsynet har ret i, at når man i en periode ikke er understøttet det, man plejer at være, så er der en større risiko. Og det kan man ikke leve med i ret lang tid.

Siggi Kristoffersen, koncerndirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune

Fejl kan slå ihjel

Fejlene og problemerne, som der ifølge rapporten begås af hjemmesygeplejen i den fynske kommune, kan være meget alvorlige for borgerne.

- Det afhænger af, hvilken medicin det handler om. Hvis man får for meget gigtmedicin, kan det betyde døden, og hvis det er en anden type medicin, betyder det måske knap så meget. Men i alle tilfælde er det alvorligt, hvis der ikke er overensstemmelse mellem det, der står på medicinæsken, og det der er i æsken, fortæller Charlotte Hjort, der er embedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Og kommunen tager da også sagen alvorligt:

- Det er altid vigtigt og alvorligt, når et tilsyn går ind, uanset hvilket tilsyn det er, og siger, at der er en alvorlig risiko eller skærpet tilsyn, slår koncerndirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune Siggi Kristoffersen fast. 

Kommune tager tilsyn om patientsikkerhed alvorligt
Fotograf: Rasmus Rask

To grunde til problemerne

Ifølge lederen for den kommunale sygepleje i Faaborg-Midtfyn, Bettina Bendix, er der tale om to årsager til problemerne med patientsikkerheden - en ny metode at skulle dokumentere efter og et nyt it-system.

Sygeplejerskerne i kommunen har over en periode været nødsaget til at overlevere informationer mund til mund på grund af de nye metoder, og så stiger risikoen for fejl.

- Tilsynet har ret i, at når man i en periode ikke er understøttet i det, man plejer at være, så er der en større risiko. Og det kan man ikke leve med i ret lang tid, siger Siggi Kristoffersen.

Ikke godt nok

Siden tilsynet, som blev udført i januar, har kommunen nedbragt risikoen for patientsikkerheden. Men ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der stadig lang vej igen for den fynske kommune.

- Tilsynet har givet en række anbefalinger, som vi har arbejdet med, fortæller koncerndirektøren i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Styrelsen vil fortsat holde godt øje med kommunen. 

Se hele indslaget her:

Forkert håndtering af  medicin og manglende opfølgning på patienters tilstand. Det er blot nogle af de kritikpunkter i en rapport, der betyder, at Faaborg Midtfyns ældrepleje nu får hård kritik af styrelsen for patientsikkerhed.

 

Oversigt

    Oversigt