Fejlbehandling gjorde kvinde steril

Nina Jensen må leve resten af livet velvidende, at hun aldrig kommer til at få børn.

Den nu 47-årige Nina Jensen fik fjernet hele sit underliv, inklusiv begge æggestokke, da man på OUH troede, det var det eneste, der kunne kurere hende mod en aggresiv form for kræft i æggestokken.

Det viste sig, ifølge både Nina Jensen og Patientforeningen, at det var unødvendigt at fjerne hele underlivet, og dermed også den ene raske æggestok hun på daværende tidspunkt havde.

På trods af det, kan hun ikke få erstatning fra Patienterstatningen, da de mener, at lægerne har handlet efter det, de kalder 'bedste specialistbehandling'. Den vurdering er Patientforeningen ikke tilfreds med, og derfor er de nu gået ind i Nina Jensens sag.

- Alle symptomer var tilstede, og alligevel kunne lægerne ikke finde ud af at lave en ordentlig diagnose, siger Niels Jørgen Langkilde, formand for Patientforeningen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er de hyppigste symptomer på kræft i æggestokken:

Alle symptomer, som Nina Jensen selv påpeger hun havde.

Men udredningen af sygdommen er slet ikke så simpel ifølge den ledende overlæge på Gynækologisk afdeling på OUH, Bjarne Rønde Kristensen.

 

- Det er sådan, at kræft i æggestokken er rigtig vanskeligt at udrede, fordi vi ikke kender årsagerne til sygdommen, siger han.

Fejldiagnosticering

I 2010 henvendte Nina Jensen sig til egen læge, da hun havde smerter i maven, begyndte at få øget hårvækst og havde op til 20 toiletbesøg med vandladning om natten. Hendes egen læge konstaterede, at det var stress. Symptomerne fortsatte dog, og efter et år forsvinder hendes menstruation. Noget Nina Jensen aldrig har oplevet før.

quote Jeg græd. Jeg følte mig fuldstændig kastereret, det må jeg sige. Jeg har simpelthen ikke kunne klare at se en barnevogn. Det, at jeg ikke kan få børn, tror jeg faktisk, har været værre end tanken om, at jeg skulle dø.

Nina Jensen

Hendes læge havde ikke nogen mistanke om, at der skulle være noget særligt galt med hende. 

- Jeg sad med feber på mit arbejde, og det haglede af mig, hvad det ikke plejer at gøre. Og så var min menstuation holdt op, sådan fra den ene dag til den anden. Og så gik der vel omkring et år, hvor min læge ikke gjorde noget. Så der sagde jeg, at nu bliver du nødt til at henvise mig til en gynækolog, for der er et eller andet galt her, fortæller Nina Jensen til TV 2/FYN.

Der går fire måneder, før hun kommer til en gynækolog, og her viser en scanning, at der er en skygge på den ene æggestok. Gynækologen mener, at det er ubetydeligt, og hun får en tid igen et halvt år senere.

Efter et halvt år er knuden vokset, og hun bliver henvist til den gynækologiske afdeling på OUH. 

Lægerne på OUH mener, at det er en godartet knude, som ikke er nødvendig at fjerne. Men Nina Jensen insiterer.

- På det her tidspunkt har jeg haft smerter i tre år. Jeg vil bare gerne have den væk, siger Nina Jensen.

På hendes egen opfordring får Nina Jensen alligevel fjernet den godartede knude. Men under operationen går det galt. Lægen prikker hul på knuden, som viser sig at være en kræftknude, og det flyder ud med kræftceller i hele underlivet. Der går 14 dage, før lægen ringer.

- Han ringer mig op og siger, at det er helt galt. Det er kræft i æggestokken, og du bliver nødt til at komme på Odense Sygehus og få fjernet hele dit underliv, fortæller hun.

Valget mellem død, liv eller børn

På trods af, at Nina Jensen er meget frusteret over valget mellem at blive rask og ikke at kunne få børn, bliver hun opereret den 22. april 2013, hvor hun får fjernet hele sit underliv.

quote Jeg kunne have været rask, det koster mig måske mit liv.

Nina Jensen

- Jeg græd. Jeg følte mig fuldstændig kastereret, det må jeg sige. Jeg har simpelthen ikke kunne klare at se en barnevogn. Det at jeg ikke kan få børn, tror jeg faktisk har været værre end tanken om, at jeg skulle dø, fortæller hun.

Havde man vidst, at det var kræft inden man opererede, kunne man ifølge patientforeningen have undgået Nina Jensens livstruende sygdom og fjernelse af hele underlivet.

Patientforeningen er nu igang med at planlægge, hvordan de skal kæmpe videre for Nina Jensens sag. 

Hun er stadig i kræftbehandling. Og det er stadig tvivlsomt, om hun kan blive rask igen. 

FAKTA: Kræft i æggestokken (GCT)

Se hele Nina Jensens forløb her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
 

 

 

Oversigt

    Oversigt