Fem p-pladser til hjemmeplejen skal give mere tid til borgerne: - Det tyder på manglende indsigt i vores udfordringer

Mangel på p-pladser i Odense betyder, at ældre borgere i Odense går glip af omsorg og pleje, fordi hjemmeplejen bruger arbejdstid på at finde parkeringspladser. Nu har kommunen dog fundet fem nye parkeringspladser i centrum.

Det koster omsorg og pleje til byens ældre, at hjemmehjælperne ikke kan finde parkeringspladser til deres biler.

- Når jeg bruger 20 minutter på at gå fra min bil til borgeren, jamen så er det 20 minutter, der forsvinder fra borgeren, og det er enormt ærgerligt.

Sådan siger Nicholas Duelund, der i ti år har arbejder som social- og sundhedshjælper på Aftenhold Syd i Odense.

quote Det gør mig ked af det. Og det gør mig harm, at vi i et system, der i forvejen er presset og skåret ind til benet, ikke kan få mest muligt ud af vores tid, når vi er på arbejde

Nicholas Dueholm, social- og sundhedshjælper

Han oplever næsten hver aften, at problemer med at finde en parkeringsplads til bilen betyder, at han får mindre tid sammen med de ældre.

- Det gør mig ked af det. Og det gør mig harm, at vi i et system, der i forvejen er presset og skåret ind til benet, ikke kan få mest muligt ud af vores tid, når vi er på arbejde.

- Der er nogen højere oppefra, der er nødt til at tage problematikken rigtigt seriøst. De skal forstå, at det virkelig er et problem, og vi kan ikke komme videre, før det er løst, siger Nicholas Duelund.

For social- og sundhedshjælperne er bilen et nødvendigt transportmiddel, da de ofte får akutkald, der betyder, at de med kort varsel skal være fremme hos en borger i nød. 

I gennemsnit kører der omkring 100 biler i hjemmeplejen hver aften og nat. Det er hovedsageligt i centrum, at der er problemer med at finde parkeringspladser, men ifølge sosu-hjælperne volder parkering også problemer i Gartnerbyen og Hunderupkvarteret.

Skal overholde færdsels- og vejlove

Men politikerne har måske forstået, at parkeringsproblemerne om aftenen og natten for hjemmeplejen er så store, at det går ud over byens ældre borgere.

- Det er jo problem, der har eksisteret i lang tid. Flere rådmænd før mig har forsøgt at løse det her, og det er ikke løst endnu, og jeg kan simpelthen ikke forstå, at det skal tage så lang tid. Så svært kan det heller ikke være, siger Brian Dybro (SF), der er ældre- og handicaprådmand i Odense.

Før Brian Dybro var det Søren Windell, der var rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen. Nu er Søren Windell rådmand i By- og Kulturforvaltningen, og har derfor ansvaret for at finde parkeringspladser til hjemmeplejen.

- Problemet er, at de biler, man kører rundt i, er registreret som almindelige personbiler, og så skal de overholde færdselsloven og vejloven. Man må ikke bare holde på fortovet eller vejen eller tænde katastrofeblinket. Man skal opføre sig som alle andre bilister, siger Søren Windell (K).

Selvom problematikken har været kendt i årevis, har Odense Kommune først nu et pilotprojekt klar, der skal gøre det lettere for hjemmeplejen at finde parkeringspladser i nærheden af de borgere, de skal give pleje og omsorg.

Løsning i midtbyen

På et afgrænset område i Odense midtby vil kommunen etablere fem nye parkeringspladser til hjemmeplejens biler. Pladserne bliver blandt andet etableret på Odense Kommunes arealer, og vil betyde, at hjemmehjælperen højest får 500 meter fra bilens holdested til borgerens hjem.

GRAFIK kort pplads
Foto: Grafik: David Moritz

- Jeg synes dybest set, at det er for lidt, men lad os nu for pokker komme i gang og få etableret nogle pladser, så man kan tage hul på at få løst problemet, lyder det fra Brian Dybro.

Heller ikke Nicholas Duelund er imponeret over politikernes udspil til en løsning.

- Når man kun opretter fem pladser, så fortæller det mig en historie om manglende viden og indsigt i de udfordringer vi står med. Det er langt fra en løsning på problemet, det strækker sig meget længere ud, siger han.

Mange gåture på en vagt

Han er heller ikke tilfreds med, at social- og sundhedshjælperne risikerer at skulle gå 500 meter til en borger.

- Det kan blive til mange gåture i løbet af en aften. Hvis du måske skal på 40 besøg, så skal du ikke have mange gåture, før du har brugt rigtig lang tid af din vagt på det, siger Nicholas Duelund.

Ifølge Søren Windell er de fem pladser kun en begyndelse.

- Nu starter vi bymidten, og så arbejder vi os ud, og jeg håber, der kommer flere p-pladser i takt med, at vi får erfaringer fra dem, der skal bruge dem, siger han.

Skræmmer nye kollegaer

Men for Nicholas Duelund er det svært at vente. Parkeringsproblemerne betyder nemlig ikke bare mindre tid til de ældre – men også, at det er svært at tiltrække nye kolleger.

- Når vi har haft afløsere eller vikarer inde hos os, så bliver de ofte skræmt væk af, at vi har de parkeringsudfordringer. De siger direkte: Uh nej, de er ikke meget for at skulle køre i om aftenen, fordi der er p-udfordringer. Det er stressfaktor for dem, og jeg sagtens forstå, at det er med til at skabe frustration, siger Nicholas Duelund. 

Tidligere har ansatte i hjemmeplejen måtte betale bøder af egen lomme, når de har set sig nødsaget til at parkere ulovligt for hurtigt at kunne hjælpe ældre borgere.

Oversigt

    Oversigt