Rød aftale: Rahbæks vinderchancer forøget

Fem partier på den røde fløj i Odense Byråd har indgået et politisk og valgteknisk samarbejde ved kommunalvalget i november.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet i Odense har indgået valgforbund op til kommunalvalget i november, skriver borgmester Peter Rahbæk Juel i en pressemeddelelse.

Samarbejdet er ikke uventet, men er nu en realitet, og det bliver officielt fremlagt over middag fredag. De fem partier vil også præsentere et politisk samarbejde. Indholdet af den politiske aftale er endnu ikke kendt.

Et valgforbund indgås for at undgå mest muligt spild af stemmer og at sikre partierne flest mulige mandater.

Ved kommunalvalget i 2013 var venstrefløjen delt op i to valgforbund, et mellem Socialdemokraterne og De Radikale og et mellem SF og Enhedslisten.

- Nu er det lykkedes os at få den fælles velfærd på dagsordenen og få skabt nogle klare forbedringer. Det vil vi gøre hvad som helst for at fastholde efter et valg. Så når vi går med i et valgteknisk samarbejde, så er det for at fastholde Socialdemokraterne på en velfærdsdagsorden, siger ældre- og handicaprådmand Brian Skov Nielsen fra Enhedslisten. 

Rent teknisk fungerer et valgforbund sådan, at de medvirkende partier fremstår som et parti ved fordelingen af mandater, som så fordeles mellem partierne indbyrdes alt efter valgresultatet. 

Det betyder, at venstrefløjen undgår stemmespild, hvis et af de mindre partier ikke får nok stemmer til at blive repræsenteret i byrådet.

- Dette valgsamarbejde er uhyre vigtigt, hvis skal undgå, at de borgerlige kommer igennem med deres politik om skattelettelser og penge til erhvervslivet, lyder det fra Enhedslistens rådmand. 

Ingen lovning på rådmandsposter

Ifølge TV 2/Fyns oplysninger er der på nuværende tidspunkt ingen aftale om, hvilke af de røde partier som får en rådmandspost. Det har partierne ikke kunnet blive enige om. 

Ved sidste valg lovede den daværende borgmester, Anker Boye, en rådmandspost til de radikales Susanne Crawley. Samtidig indgik Enhedslisten og SF deres eget valgforbund og fordelte én rådmandspost mellem dem, som gik til Brian Skov Nielsen.

Men spillet mellem partierne om, hvem der kan sætte sig i rådmandsstolene er altså stadig helt åbent. 

Oversigt

    Oversigt