Fionia Bank overvejer aktieemission

Der skal muligvis mere end bankpakke II til at redde Fionia Bank. Ledelsen i den kriseramte bank vurderer nu, om kapitalindsprøjtningen fra staten er nok.

Den kriseramte Fionia Banks ledelse har fundet den store regnemaskine frem. Vil kapitalindsprøjtningen fra staten være
nok til, at banken klarer skærene, eller bliver det nødvendigt med en aktieemission? De spørgsmål diskuterer den fynske bank i øjeblikket, fortæller bankdirektør Kaj Østergaard Mortensen til RB-Børsen.

- Vi skal have tilført kapital på den ene eller den anden måde. Så vidt vi kan vurdere, er kreditpakken en god hjælp, men vi vurderer, om pakken er hele svaret eller en del af svaret. Derfor overvejer vi at foretage en supplerende aktieemission, siger Kaj Østergaard Mortensen.

På hans skrivebord ligger i øjeblikket det lovforslag, der skal gøre det muligt for staten at indskyde op til 100 milliarder kroner i den danske finanssektor. Detaljerne i det forslag er bankdirektøren i gang med at nærstudere, og der vil derfor gå nogle dage, inden Fionia Bank har overblik over, hvor langt kreditpakken hjælper. I pakken ligger for eksempel et krav om, at kernekapitalprocenten skal bringes op på 12 procent, og Fionia Bank har endnu ikke regnet på, om banken kan komme derop alene ved den statslige hjælp.

Af den politiske aftale fremgår det desuden, at ansøgningsfristen er 30. juni. Om det betyder, at der først kan udbetales penge fra pakken til sommer, står ikke krystalklart.

- Men hvis det er tilfældet, så vil jeg sige, at det er sent, hvis man står i en økonomisk krise. Bare tænk på, hvad der er sket det sidste halve år, siger Kaj Østergaard Mortensen.

Behovet for kapital skyldes, at Fionia Bank har tabt så mange penge sidste år, at banken har måttet tære på sin kapital. Derfor er solvensen i øjeblikket nede på 8,3 procent kun lige over den grænse på 8 procent, hvis ikke banken skal miste sin tilladelse til at drive finansiel virksomhed.

Fionia Bank holder generalforsamling 10. marts, og i fald der skal foretages en emission, vil det først skulle besluttes her.

Hvad end løsningen bliver, står det ifølge direktøren fast, at Fionia ikke øger sit udlån, selvom ønsket om at sikre erhvervslivets banklån ellers netop er begrundelsen for, at politikerne ønsker at skyde statspenge i banksektoren.

- Kapitaltilførslen er allerede indregnet i vores strategi, som er at afvikle udlån til ejendomssektoren. Hvis vi får tilført kapital, behøver vi ikke reducere udlånet til private og erhverv væsentligt. Men hvis vi ikke får tilført kapital, bliver vi nødt til at slanke vores balance betydeligt, siger Kaj Østergaard Mortensen.

Oversigt

    Oversigt