I det fynske folks tjeneste

Fixerum på vej til Odense

Det ser ud til, at Odenses misbrugere nu får et sted at indtage deres stoffer. Folketinget vedtog onsdag en lov, der giver kommunerne lov til at oprette stofindtagelsesrum.

Regeringen og Enhedslisten blev i april enige om at gøre det lovligt for kommunerne at indrette fixerum, hvor stofmisbrugere kan indtage deres stof. Det skete, efter at flere kommuner har ønsket at flytte stofmisbrugerne fra gaden til mere ordnede forhold.

I dag vedtog Folketinget så den endelige Lov om ændring af lov om euforiserende stoffer.

- Det er en lovgivning, der kommer til at redde liv. Det siger vi sjældent, men det gør den, siger folketingsmedlem Julie Skovsby (S) til TV2/Fyn.

- Vi er kun i kontakt med en tredjedel af de 13.000 danske stiknarkomaner. Nu vil vi få bedre mulighed for at komme i kontakt med flere og sikre dem et værdigt liv, siger Julie Skovsby, der er medlem af social- og sundhedsudvalget.

For S og SF i Odense Byråd har det i mange år været et punkt, der er sat øverst på ønskelisten, og Odenses viceborgmester er begejstret for vedtagelsen.

- Jeg synes, det er fantastisk. Det har vi ventet på i mange år. Nu kan udsatte i Odense endelig få bedre livsvilkår, siger Brian Dybro, SF, til TV2/Fyn.

Fixerummene, eller stofindtagelsesrummene, som navnet nu lyder, skal drives af selvejende institutioner med driftsoverenskomst med kommunen og omfatter "personer over 18 år med stærk afhængighed som følge af et længere og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer".

Loven træder i kraft 1. juli 2012, og S og SF er klar til at gøre loven til virkelighed inden udgangen af 2012.

- Der er ikke formelt besluttet noget endnu, men vi ønsker et rum i forbindelse med varmestuen, der lige nu ligger i Pantheonsgade, siger Brian Dybro.

Stuen flyttes til Østergade i 2013, men Dybro mener altså, at et stofindtagelsesrum bør være på plads inden da.

- Vi skal lige have finansieringen på plads, men når vi udnytter de eksisterende ressourcer, bør det kunne lade sig gøre, siger viceborgmesteren, der dog ikke tør skyde på, hvor meget etableringen af et sådan rum koster.

Læs lovforslaget via linket i venstre side.

Se loven her

Ved du noget? Så send os et tip