Fixerum redder misbrugeres liv

Misbrugere i et uventet stort antal benytter det nye fixerum i København. Sygeplejersker har reddet seks liv.

Misbrugere strømmer til det nye fixerum på Vesterbro i København for at indtage deres medbragte kokain og heroin.

Siden Københavns Kommune åbnede dørene 1. oktober sidste år, er antallet af brugere steget støt, og i øjeblikket udleverer personalet flere end 200 kanyler hver dag. Nogle dage op mod 300, og dermed langt over de 100 til 200, som var målet.

- Jungletrommerne har lydt, at det er et trygt sted at komme. Her udleveres rene sprøjter, og misbrugerne har god tid til at tage deres stof, siger Rasmus Koberg Christiansen, der er daglig leder.

- Også de mest udsatte kommer af sig selv, uden at vi skal ud på gaden og gøre dem opmærksom på tilbuddet, siger han.

Ud over at give tryghed og rene kanyler viser erfaringen fra de første tre måneder, at fixerummet mindsker risikoen for dødsfald.

I alt 10 gange har stedets sygeplejersker givet modgift til misbrugere, som har taget en overdosis eller et forkert stof.

- I seks tilfælde var det meget alvorligt. Havde misbrugerne taget stoffet uden for rummet, var der stor risiko for, at de ikke havde været i live i dag, siger Rasmus Koberg Christiansen.

Fixerum, eller stofindtagelsesrum, har været til debat gennem flere år, blandt andet fordi mange beboere på Vesterbro har været generet af, at misbrugerne indtog deres stoffer på fortove og i opgange og efterlod blodige kanyler.

Ifølge Vesterbro-koordinator Bo Wermus, der er ansat af Københavns Kommune til at mindske misbrugsgenerne, har det nye rum gjort en tydelig forskel.

- Du kan stadig finde en brugt kanyle, og der er også stadig misbrugere, som injicerer deres stof på gaden, men der er blevet langt imellem, siger han.

Mere konkret har kommunens Center for Renhold opgjort, at de på deres oprydningsture i bydelen indsamler et halvt kilo færre kanyler dagligt.

Fixerummet er det første af sin slags i Danmark, efter at regeringen og Enhedslisten gav kommunerne lov og samtidig afsatte ti millioner kroner til formålet i 2013. Omkring 1. marts åbner Odense Kommune fixerum i en varmestue.

Aarhus Kommune har lignende planer, men endnu er det ikke bestemt, hvor rummet skal ligge og hvordan det skal drives.

Oversigt

    Oversigt