Flagdag for veteraner: Kommunal hjælp halter

Over halvdelen af de fynske kommuner har ingen politik for veteraner. Det er et problem. mener Veteranalliancen, der er paraplyorganisation for hjemvendte soldater.

Den 5. september er officiel flagdag, dagen hvor Danmark hædrer de personer, som er eller har været udsendt i internationale missioner.

Men selvom flaget går til tops i alle de fynske kommuner, så er det mindre end halvdelen af de fynske kommuner, der har en decideret politik for udsendte veteraner.

I Veteranalliancen, der er paraplyorganistation for både veteraner og pårørende, mener man, at det er vigtigt, at kommunerne har en politik på området. 

- Veteranpolitikken er vigtig, fordi det gør, at kommunerne tager stilling til, hvordan man hjælper de hjemvendte veteraner og deres pårørende, siger Claus Stenberg, der er talsmand for Veteranalliancen. 

quote Især er det vigtigt, at der er en person, som kender de tidligere udsendtes baggrund og har fået tiden til at sætte sig ind i, hvilken hjælp man kan yde til de tidligere udsendte

Claus Stenberg, talsmand, Veteranalliancen

Kommuner mangler veterankoordinatorer

Udover at have en veteranpolitik, mener Veteranalliancen også, at det er vigtigt, at kommunerne udpeger en veterankoordinator. Veterankoordinatoren skal fungere som indgangsperson for de tidligere udsendte og deres pårørende.

- Det er helt afgørende, at der er en veterankoordinator, fordi det kan hjælpe de tidligere udsendte med at få den rigtige hjælp i kommunerne. Især hvis der er tale om en veteran med psykiske problemer eller andre problemer, 

Fakta om kommunale tilbud til veteraner:

som der kan gøre det uoverskueligt at finde rundt. Især er det vigtigt, at der er en person, som kender de tidligere udsendtes baggrund og har fået tiden til at sætte sig ind i, hvilken hjælp man kan yde til de tidligere udsendte, siger Claus Stenberg, talsmand for Veteranalliancen. 

I Kerteminde Kommune har man hverken en veterankoordinator eller en veteranpolitik. Ifølge borgmester Hans Luunbjerg (Venstre) skyldes det, at behovet ikke har været der.

- Der har mig bekendt ikke været efterspørgsel efter det, men i det tilfælde, at der er behov for det, så taler vi med de pågældende om det. Vi har heldigvis den store fordel, at vi har en præst i kommunen, som har været udsendt som feltpræst mange gange og som kender veteranerne. Men hvis der er behov for, at nogle udsendte har behov for hjælp, så skal vi nok hjælpe dem ved vores eksisterende tilbud, siger borgmester Hans Luunbjerg.

Udsendte har brug for indgang til kommunen

I Nyborg Kommune er der både udpeget en veterankoordinator, og byrådet har vedtaget en veteranpolitik.

Det skyldes ifølge borgmester Kenneth Muhs (Venstre), at det er vigtigt, at de tidligere udsendte og deres pårørende får den rette hjælp.

- Vi har i den her valgperiode vedtaget en veteranpolitik. Det har vi, fordi det er vigtigt, at vi tager hånd om de tidligere udsendte. De kan have forskellige følge at slår med, og det skal vi hjælpe dem med. Desuden er det vigtigt, at der er et fællesskab for veteranerne, siger Kenneth Muhs, der selv har en fortid i Forsvaret. 

Oversigt

    Oversigt