Flagermus i vejen for supersygehus

En koloni af flagermus i et tyndt bælte af træer risikerer nu at fordyre byggeriet af det nye supersygehus i det sydøstlige Odense.

Flagermusene lever lige nu fredeligt i trætoppene på en bar mark i nærheden af Kilderup Rende. Men om få år begynder området at vrimle med store entreprenørmaskiner.

På den ene side af flagermusene skal der bygges det nye universitetshospital og på den anden side skal Syddansk Universitet opføre det nye sundhedsfaglige fakultet.

Men trods de store byggeplaner, så skal flagermusene fortsat have lov til at være der. Det fremgår af Odense Kommunes Grøn Blå Rekreative plan for området, der har dannet baggrund for det materiale de tre arkitektkonsortier bruger som baggrund for deres byggeplaner.

Naturterrorisme

Den tidligere amtsborgmester i Fyns Amt, Poul Weber, kalder betingelserne til konsortierne for absurde.

- Det er naturterrorisme. At bygge et supersygehus på stylter for at beskytte flagermus er spild af skattekroner, siger Poul Weber.

Flagermuse-sagen minder om hasselmussagen fra Sydfyn, der nær var ved at bremse motorvejen mellem Svendborg og Odense. Løsningen blev at bygge en dyr bro kun til hasselmusen.

- Den bro er er en monument over spildte skattekroner, men det betød at motorvejen kunne bygges og ikke blev mange år forsinket, siger Poul Weber.

Flagermus er krævende

Annemarie Surløkke er professor ved Biologisk Institut på Syddansk Universitet. Hun vil ikke tage stilling til projektet ved det nye sygehus, men synes, at det er i orden at tage hensyn til naturen.

- Det er en rigtig god ting at man vurderer hvad en vej eller stor bygning kan betyde for miljøet. Flagermus er krævende og en god indikator på om vi er i stand til bevare miljøet, når vi bygger nyt, siger Annemarie Surløkke.

Odense Kommune står bag den plan, der lægger til grund for arkitekternes arbejde med det ny OUH, men kommunen har ikke ønsket at kommentere sagen.

Se Odense Kommunes Gørn Blå Rekreative plan

Oversigt

    Oversigt