Flere børn får diabetes

Stadig flere børn får af uforklarlige årsager diabetes. Det er baggrunden for Diabetesforeningens Landsindsamling i dag søndag.

Hver uge får 10 danske børn sukkersyge, den såkaldte type 1-diabetes.

Børnene skal lære at leve med sygdommen resten af livet. Type 1-diabetes rammer tilfældigt, er uhelbredelig og kan ikke forebygges.

- Det rammer hele familien, når et barn får diabetes. Det er familien selv, der står med ansvaret for den daglige og livsnødvendige behandling. Et barn med type 1-diabetes skal have insulin og måle blodsukker op til 12 gange om dagen. Og det er barnet eller forældrene, der skal vurdere, hvor meget insulin barnet skal have - alt efter hvor meget barnet spiser og bevæger sig, siger Henrik Nedergaard, der er adm. direktør i Diabetesforeningen.

Viktoria på 5 år var ude med raslebøssen

I dag var Viktoria på 5 år ude med raslebøssen - samme med sin storebror og mor Mette Frandsen - for at samle penge ind Diabetesforeningens Landsindsamling.

I efteråret fik Viktoria konstateret diabetes.

- Lige pludseligt begyndte hun at tisse i sengen om natten, og hun begyndte at drikke rigtigt meget, fortæller Mette Frandsen.

Hun tog Viktoria med til lægen, der hurtigt sendte dem videre til undersøgelse på OUH. Og diagnosen var hurtig klar. En diagnose, der har vendt op og ned på familiens liv.

- Hver eneste gang vi skal have noget at spise, så skal der tages stilling til det. Hun skal have målt blodsukker flere gange om dagen, inden vi spiser og to timer efter vi har spist. Og om natten måler vi det også, fortæller Mette Frandsen.

Viktoria har nu fået en insulin-pumpe, der fast ligger i et bælte om maven, og hende mor kan nu ved hjælp af en fjernbetjening styre tilførslen af insulin.

- Vi ved ikke hvorfor Viktoria blev ramt af sygdommen, og der er ikke noget i den nære familie, der kan give et bud på en forklaring, siger Mette Frandsen.

Se interview med Mette Frandsen fra Ejlstrup ved Odense om hendes datter Victoria på 5 år, som har fået diabetes.

www.diabetes.dk

Fakta om børn og diabetes

Oversigt

    Oversigt