I det fynske folks tjeneste

Flere fynske børn storforbruger piller

Flere fynske børn har et markant forbrug af piller. Bekymrende, lyder det fra eksperter.

Flere fynske børn har et markant forbrug af hovedpinepiller. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som TV 2/FYN har foretaget blandt fynske 8. klasse-elever.

TV 2/FYN har spurgt i alt 236 elever på syv forskellige skoler i Odense, Nyborg og Svendborg Kommuner om hvor ofte, de tager hovedpinepiller som Panodil, Kodimagnyl og Pamol.

Og hver fjerde elev - svarende til 24 procent - fortæller, at de flere gange hver måned eller oftere tager hovedpinepiller.
- Det siger mig, at der er et alvorligt problem, siger Jens Søndergaard, der er professor og leder af Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet i Odense, til TV 2/FYN.

Veninder spiser dem dagligt

Lederen af Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Sygehus mener også, at undersøgelsens resultater bekymrer.
- Det er meget bekymrende, og det er en meget uhensigtsmæssig adfærd og levevis, siger professor Rigmor Højland Jensen.

To procent af eleverne fortæller, at de spiser hovedpinepiller hver dag, og kun 14 procent af eleverne siger, at de aldrig spiser hovedpinepiller. Samtidig siger 27 procent af de fynske elever, at de har taget hovedpinepiller indenfor den seneste uge.
- Jeg har nogle veninder, der spiser dem dagligt, fordi de har ondt i hovedet, siger Tine Knudsen, der går i 8.A på Seden Skole i Odense.

Tager piller på grund af hjemve

15-årige Mia Pedersen fra 8.A Seden Skole i Odense fortæller, at børn på hendes alder har et afslappet forhold til hovedpinepillerne.
- Jeg tror ikke, at unge mennesker ved, hvad de tager ind. Vi tager dem ligesom slik, for det er bare noget, man tager, når man føler for det, forklarer hun.

De fleste elever fortæller, at de spiser hovedpinepiller, netop fordi de har ondt i hovedet. Men der er også elever, der fortæller, at de putter hovedpinepiller i munden af helt andre årsager. For eksempel hvis de er sløve om morgenen, når de står op.
- Nogle af mine veninder tager dem, hvis de har hjemve, eller hvis de har idræt - og har ondt i knæet. Så føler de, at de bliver nødt til at tage en pille, siger Mia Pedersen.

En ubehagelig tendens

Sådanne udsagn bekymrer professor Bjørn E. Holstein fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.
- Det er et rigtigt godt eksempel på dét, der også er vores bekymring. At pillerne bruges til langt mere end hvad, de er beregnet til - og det er en ubehagelig tendens, at man bruger giftstoffer til at løse den slags problemer, siger han til TV 2/FYN.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der er en direkte sammenhæng mellem de pillervaner, man har som teenager, og de vaner man får som voksen. Hvis man som ung mand mindst én gang hver måned tager hovedpinepiller som 15- og 19-årig, har man en ti gange større sandsynlighed for også at tage piller som 27-årig. For piger er sandsynligheden 2,5 gange større.

Skal væk fra supermarkedet

Tal fra Lægemiddelstyrelsen viser, at forbruget af de smertestillende lægemidler, som man kan købe i håndkøb, fra 1996 til 2010 steg med 23 procent.

Alene salget af piller indeholdende paracetamol, som for eksempel Panodiler og Pamol, steg i samme periode med 48 procent. Og tal for Apotekerforeningen viser, at en dansker nu i gennemsnit spiser 175 smertestillende piller om året.

Flere eksperter mener, at det ikke længere skal være muligt at købe pillerne udenfor apotekerne, som det siden 2001 har været muligt at gøre.
- Jeg synes, det er helt galt, og at det er blevet en vare på linje med at købe appelsiner, bananer og sødmælk. Det skal vi væk fra igen. Det skal tilbage på apotekerne, siger Jens Søndergaard til TV 2/FYN.

Ved du noget? Så send os et tip