Flere indvandrere får hjerte-kar-sygdomme

Langt flere indvandrere bliver indlagt med hjerte-kar-sygdomme end resten af befolkningen, viser ny rapport.

Etniske minoriteter indlægges tre gange så ofte for hjerte-kar-sygdomme som folk, der er etnisk danske. Det fremgår af en ny rapport fra Hjerteforeningen, der bliver offentliggjort fredag, skriver MetroXpress.

- Det bekymrer os rigtig, rigtig meget, siger Inge Vestbo, direktør for Hjerteforeningen til avisen.

Rapporten viser også, at etniske minoriteter dør hyppigere som følge af hjerte-kar-sygdomme, ligesom børn og unge ligger højt i statistikkerne.

En af årsagerne til den markante overrepræsentation er fedme, mener Kim Fleischer Michaelsen, professor i børneernæring, Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet.

- Inden for børneernæring er der meget, der tyder på, at de her befolkningsgrupper har en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, siger Kim Fleischer Michaelsen.

- Det skyldes ofte en kombination af en tidlig underernæring og dårlig kost og en senere overernæring. De to ting giver en større risiko for hjerte-kar-sygdomme, siger professoren.

En anden forklaring på de mange indlæggelser skal findes i sproglige misforståelser, mener Inge Vestbo.

- Det hænger ofte sammen med, at det på nogle punkter er sværere at nå de etniske danskere på grund af sprogproblemer, siger Inge Vestbo, der opfordrer regionerne til at tage hånd om problemet.

Synspunktet bakkes op af overlæge Morten Sodemann fra Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital.

Han oplever til daglig vanskelighederne ved at kommunikere med etniske minoriteter om deres sygdom.

- På mange sprog bruger man udtrykket "jeg blev ramt af vinden", og det betyder smerte i alt mellem maven og ørerne. Det kan være et blødende mavesår, en myose i ryggen eller ondt i halsen, siger Morten Sodemann.

Oversigt

    Oversigt