Flere nydanskere skal i uniform

Politiet har i flere år kørt kampagner for at få flere nydanskere til at søge ind på politiskolen. Men trods indsatsen falder antaller af etniske unge, der vil ind i politiet.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at stadig færre nydanskere søger ind på politiskolen.

Antal af ansøgere er faldet fra 7,1 procent i 2011 til 6,4 procent i 2013.

Og antallet af nydanske, der er optaget på uddannelsen er også faldet. Fra 2,1 procent i 2011 til blot 1,6 procent i 2013.

I 2012 lavede Syddansk Erhvervsskole et pilotprojekt for at hjælpe unge, der ønsker en uddannelse som for eksempel betjent eller brandmand.

Målgruppen er blandt andet unge med en anden etnisk baggrund.

Knokler på grundforløbet

Der bliver svedt over matematikopgaverne på grundforløbet til uddannelsen Uniform 112 i Odense.

Ud af 16 elever har tre en anden etnisk baggrund end dansk, og to af dem vil søge ind til politiet.

- Det har været en drøm siden jeg var lille. Jeg har fulgt med i, hvad politiet laver, jeg har set forskellige programmer, og så blevet jeg baret fanget af, at jeg gerne vil være politibetjent, siger Zain Malik, der har pakistanske rødder.

- Jeg har bare haft det som en drøm, da jeg var mindre. Så tog jeg 10. klasse for at forbedre mine karakterer, og så hørte jeg om det her, siger Nimeh Bahij, der har palæstinensisk baggrund.

En trejdedel med anden etnisk baggrund

Målet med uddannelsen er, at en trejdedel af eleverne gerne skal have en anden etnisk baggrund end dansk, og det giver en helt særlig udfordring for uddannelsen.

- En af udfordringerne i forhold til en anden etnicitet på det her program, det er at de har nogle kammerater, der ser lidt ned på politiet, og det kan være svært at begå sig sammen med sine kammerater, når man er væk fra skolen og stadigvæk har den her rolle at være repræsentant for uddannelsen, vi kalder Uniform 112, siger Erik V. Hansen, der er uddannelsesleder på Syddansk Erhvervsskole.

Det har meget stor betydning, hvad familie og venner siger.

- Min familie synes godt om det. Det støtter det, siger Nimeh Bahij.

Det samme gør sig gældende for Zain Maliks familie, men vennerne skulle lige vænne sig til tanken:

- De lavede lidt sjov og sagde, er det rigtigt og så videre, men næsten alle mine venner har forstået, at jeg skal være politibetjent.

Kan gøre en forskel

Og de unge er ikke i tvivl om, at de kan gøre en forskel inden for politiet.

- Man hører jo meget fra medierne om indvandrerbander, og så kunne man måske være en af dem, der kunne være god til at kommunikere med dem på deres eget sprog, så de kan få en bedre forståelse når de snakker med en fra samme land, mener Zain Malik.

Sidste år blev der ansat tre med anden etnisk baggrund end dansk ud af 192 nyansættelser hos politiet i Danmark.

Læs mere om uddannelsen

Oversigt

    Oversigt