I det fynske folks tjeneste

Flere tåler ikke pasta og rugbrød

Mange tåler ikke pasta, havregryn og rugbrød uden at vide det

Tilfælde af glutenintolerance stiger. Ifølge overlæge på Odense Universitetshospital kan 50.000 gå rundt med sygdommen.

En undersøgelse fra Odense Universitetshospital viser, at antallet af børn i Danmark med glutenintolerance, også kaldet cøliaki, er fordoblet på 10 år.

Det betyder, at det er sundhedsskadeligt for dem at spise for eksempel havregryn, pasta og rugbrød.

Tidligere havde 44 børn ud af 100.000 sygdommen, og i dag er det steget til 84 per 100.000 børn, viser undersøgelsen ifølge Politiken.

Større opmærksomhed

Professor og overlæge ved børneafdelingen på Odense Universitetshospital, Steffen Husby, har været med til at lave undersøgelsen. Han tror ikke, at glutenintolerance er noget, der lige pludselig har ramt Danmark.

- Det er et udtryk for, at vi er blevet mere opmærksomme på sygdommen. Spørgsmålet er, om det er en reel forøgelse, eller om det er et udtryk for, at vi er blevet mere opmærksomme, siger han til Politiken.

Den øgede opmærksomhed på sygdommen er også noget, man kan mærke hos Dansk Cøliaki Forening.

- Vi er blevet væsentlig flere medlemmer, end vi var tidligere. Vi har på fire år haft en tilgang på 700 medlemmer, så vi er i dag omkring 2.500 medlemmer, siger formand Casper Pihl Rasmussen til avisen.

Burde være flere

Men ifølge Steffen Husby fra OUH burde medlemstallet være højere.

For lande som Finland, Sverige og Norge har flere konstaterede tilfælde. Og da folk i Skandinavien stort set spiser det samme, er det ikke sandsynligt, at Danmark skulle være særlig heldigt stillet.

- Hvis vi ser på forekomsten i andre lande, hvor vi taler en halv til en hel procent af befolkningen, så kan det være op mod 50.000 mennesker, der har sygdommen, siger han.

En alvorlig sygdom

Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis man går rundt med glutenintolerance og ikke får det konstateret.

Man kan ikke optage de nødvendige næringsstoffer, hvilket gør, at kroppen ikke optager eksempelvis kalk, skriver Politiken.

Man har derudover set en tendens til, at der er en sammenhæng mellem at have glutenintolerance og forekomsten af kræft i tarmkanalen.

Ved du noget? Så send os et tip