I det fynske folks tjeneste

Flyttet 180 kilometer i koma

En 66-årig fynbo blev på grund af pladsmangel på sygehusene kørt rundt på de danske landeveje i bevidstløs tilstand. Nu er Jens Christian Højmark død, og hans søn vil klage over den groteske transport af sin far. 

Sidste mandag blev den 66-årige Jens Christian Højmark overflyttet fra Odense Universitetshospital til Intensiv Afdelingen på Vejle Sygehus. Manden lå i respirator, og var således ikke selv i stand til at registrerer flytningen.

Allerede dagen efter var der heller ikke plads i Vejle og Jens Christian Højmark blev derfor kørt 115 kilometer til Svendborg Sygehus, hvor han oprindeligt blev indlagt efter en hjerneblødning.

Fem dage efter overførslen til Svendborg Sygehus døde Jens Christian Højmark.

- Jeg er ikke læge, men det er mit indtryk, at den groteske flytten rundt mellem sygehusene i respirator i hvert fald ikke øgede hans chancer for at overleve, siger Sønnen Allan Højmark fra Ringe til BT. Han vil nu klage over behandlingen af sin far til Patientklagenævnet.

Ikke usædvanligt

De mange køreture for en patient i dyb bevidstløs tilstand er langt fra usædvanlig. På Odense Universitetshospital må være 10. patient på intensiv-afdelingen finde sig i at blive kørt rundt på landevejene.

- Det er ulykkeligt, men desværre nødvendigt på grund af for lille kapacitet. Det er et generelt problem i hele landet, men specielt i Odense har vi en forholdsvis lille kapacitet i forhold til patientpopulationen, siger direktør Judith Mølgaard fra Odense Universitetshospital til avisen.

OUH vil i løbet af de kommende måneder oprette ni nye intensivpladser for at mindske behovet for flytning af patienterne.