I det fynske folks tjeneste

Fødende kvinder skal hurtigt hjem

Ambulante fødsler breder sig på hospitalerne. Mens regionerne skærer ned på barselsplejen, skærer kommunerne ned på sundhedsplejen. Forældrene står uden hjælp.

Fødende kvinder skal hurtigt ud af vagten. Flergangsfødende sendes hjem 2-6 timer efter, at de har født, mens førstegangsfødende typisk får lov til at hvile ud i to dage efter en fødsel.

Men nu er de førstegangsfødende ikke længere fredet. Region Syddanmark vil som den første region i landet have førstegangsfødende til at føde ambulant.

- Vi er bekymret for, at vi får en generation af flaskebørn, når kvinderne skal så hurtigt hjem. Vi bruger meget tid på ath jælpe kvinderne med at få amningen i gang, siger udviklingssygeplejerske Dorthe Boe Danbjørg fra barselsgangen på Svendborg Sygehus.

I dag er de fødende kvinder i gennemsnit på Svendborg Sygehus i godt to døgn. I fremtiden skal de hjem inden for 24 timer. Formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S) afviser, at personalet på sygehusene vil tvinge nogle  førstegangsfødende til at tage hjem.

- Førstegangsfødende vil ikke blive tvunget til at tage hjem. I den økonomiske plan er der kalkuleret med, at kun halvdelen af de førstegangsfødende føder ambulant, siger Poul-Erik Svendsen og pointerer at den nye fødeplan er i høring frem til 8. oktober og endnu ikke ligger fast.

Lektor Hanne Kronborg fra Afdeling for Sygeplejevidenskab på Institut for Folkesundhed peger på, at nybagte forældre havner i et decideret ingenmandsland, når de træder ud fra hospitalet.
- Problemet er, at samtidig med, at man skærer ned på barselsplejen på hospitalet, bliver der også færre sundhedsplejesketimer per barn. Sundhedsplejeskeordningen i kommunerne har ikke fået tilført flere midler til at besøge familierne tidligere, siger Hanne Kronborg.

/ritzau/