Fødeafsnittet på OUH kan nu se frem til nye alarmer

Odense Universitetshospital giver nu penge til et nyt alarmsystem på fødeafsnittet. Det er blevet besluttet på et møde med OUH's bygherreudvalg i dag.

OUH giver penge til et nyt alarmsystem på fødeafsnittet i Odense. Det er besluttet på et møde i dag, fortæller Anette Frederiksen, som er chefjordemoder på Odense Universitetshospital.

Alarmsystemet skal i udbud, og man ved stadig ikke, hvor lange udsigter de nye alarmer har.

TV 2/Fyn har de seneste par dage fulgt sagen om de stærkt kritisable forhold for jordemødrene på OUH efter at have fået aktindsigt i en rapport fra Arbejdstilsynet. Rapporten viser blandt andet, at det forældede alarmsystem på OUH truer sikkerheden for patienterne.

I rapporten som Arbejdstilsynet har lavet på baggrund af samtaler med jordemødre, arbejdsmiljørepræsentanter og ledelse på fødegangen bliver det beskrevet, hvordan alarmsystemet, der er fra 1982, ikke længere er tidssvarende og direkte kan være til fare for patienterne.

…der er risiko for patientsikkerheden, fordi der kan gå flere minutter med at finde ud af, hvilken stue, der er brug for hjælp på.

Når en jordemoder har behov for hjælp på en fødestue er der et alarmsystem, hvor de kan tilkalde hjælp fra en kollega, hvis der opstår komplikationer under en fødsel. Men systemet er så gammelt og på flere stuer defekt, at jordemødrene ikke kan stole på, at der kommer en kollega. Ud over det, så kan en jordemoder på en fødestue ikke se, hvor der bliver kaldt om hjælp fra.

En daglig psykisk belastning

Det presser jordemødrene og i rapporten beskriver de adspurgte blandt andet, at…

”…det er en daglig psykisk belastning at møde på arbejde uden at være sikker på, at de kan få den fornødne hjælp.”
” …der er risiko for, at de i en akutsituation ikke kan få hjælp fra en kollega eller få tilkaldt en læge"

Den ledende chefjordemoder på OUH kalder situationen uholdbar.

- Det er ingen tvivl om, at det er en utilfredsstillende situation, og det gør da ondt at læse, at medarbejderne frygter for farlige situationer. I situationer hvor der er travlt, så er det jo slet ikke optimalt at jordemødrene skal bruge ekstra tid på at blive klar over, hvor den røde lampe lyser, siger chefjordemoder Annette Frederiksen.

Afslag på penge til nyt system

Allerede i 2014 blev der i en APV gjort opmærksom på, at der var problemer med alarmsystemet og, at systemet ikke kan repareres.

- Det handler om at riget fattes penge. Et nyt system koster cirka 400.000 kr., og det har vi ikke i vores afdeling. Vi har derfor søgt om penge til et nyt system i OUH’s bygherreudvalg, men har fået afslag. Men vi skal have lavet en ombygning på fødegangen, og her forventer jeg, at systemet skiftes ud, siger Annette Frederiksen, chefjordemoder på OUH. Hun forventer, at dette sker i løbet af 2016. 

 

Se hele indslaget om alarmsystemerne på OUH

 

Oversigt

    Oversigt