I det fynske folks tjeneste

Følg buddene live: Sjælden H.C. Andersen-bog sat til salg

Der er optræk til en dramatisk budkrig, når en sjælden billedbog af H.C. Andersen bliver sat på auktion tirsdag. Følg budkrigen direkte fra Bruun Rasmussens auktionen i København.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1969) Foto: Pressefoto

Der er tale om en særdeles sjælden bog fra den fynske nationaldigter og eventyrforfatter, når Marie Henriques Billedbog fra 1869 bliver sat til auktion i Bruun Rasmussens auktionshus tirsdag.

Den 150 år gamle bog er vurderet til en pris på mellem 1 og 1,5 millioner kroner, og ifølge bogekspert er der tale om et yderst sjældent værk fra den verdenskendte forfatter.

- Det er den eneste kendte, privatejede billedbog af H.C. Andersen. Derudover er den noget helt særligt, fordi den er i ret god stand, siger Lærke Bøgh, der er bogspecialist hos Auktionshuset Bruun Rasmussen.

Den er fuld af kærlighed til Marie, og det er anderledes i forhold til mange af de andre billedbøger, han har skrevet

Lærke Bøgh, Bogspecialist, Auktionshuset Bruun Rasmussen

Billedbogen er på 184 sider og er en sammenhængende historie om den lille Maries dannelsesrejse ud i verden sammen med sin strikse barnepige. Derudover er bogen fyldt med illustrationer og klip af H.C. Andersen selv. Han lavede bogen til Marie Henriques som en fødselsdagsgave til hendes tre-års fødselsdag.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Bogen skildrer Andersens kærlighed

H.C. Andersen var ven af Henriques familien, og noget tyder på, at Andersen havde et helt særligt forhold til den lille pige, Marie Henriques. I bogen skriver han blandt andet “ Din Moder læser det for Dig, hun er dog Din bedste Ven, Din anden Ven er Din fader, Din tredje er Andersen”.

Der findes 19 kendte billedbøger af H.C. Andersen, men hans specielle forhold til familiens lille pige gør, at denne billedbog ifølge Lærke Bøgh er speciel for køberne:

- Den er fuld af kærlighed til Marie, og det er anderledes i forhold til mange af de andre billedbøger, han har skrevet. Historien, illustrationerne og måden at bruge sproget på er typisk Andersen, men særligt hans forhold og inddragelse af sig selv i historien, tror jeg, gør, at mange gerne vil have fat i den, siger Lærke Bøgh.

Vi har da tænkt os at række en finger i vejret, når bogen kommer frem på auktionen, men vi har jo heller ikke ubegrænsede midler

Torben Grøngaard Jeppesen,museumschef , Odense Bys Museer

Samlere og museer

Hos Bruun Rasmussen forventer man, at buddene vil komme fra private samlere fra hele verden, men derudover også kulturinstitutioner som biblioteker og museer. Og en af dem, der vil være tilstede er museumschefen for Odense Bys Museer.

- Vi har da tænkt os at række en finger i vejret, når bogen kommer frem på auktionen, men vi har jo heller ikke ubegrænsede midler, og bøger af denne kaliber kan hurtigt få priserne i vejret, siger Torben Grøngaard Jeppesen, der er museumschef for Odense Bys Museer.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Marie Henriques Billedbog er den eneste af H.C. Andersens billedbøger, der er i privateje. Den har været i Henriques-familien siden Marie Henriques fik den på sin fødselsdag i 1869, så bogen har aldrig været sat til salg før. Derudover er den også i rigtig god stand.

- Man kan ikke se på den, at den er blevet givet til en tre-årig. Selvfølgelig har den småskavanker, men den er virkelig velbevaret, siger Lærke Bøgh.

Marie Henriques Billedbog - H.C. Andersen (1869) Foto: Bruun Rasmusens Auktionshus

Bruun Rasmusen kan ikke oplyse, hvem der har udvist konkret interesse for bogen, men kan dog fortælle, at der vil være internationale bydere under auktionen.

- Vi har både bydere fra kulturinstitutioner rundt omkring. Nogle af Andersens billedbøger ligger allerede på Det Kongelige Bibliotek og i H.C. Andersens Hus i Odense, men vi forventer også, at private samlere kan have en stor interesse for at byde på bogen, siger Lærke Bøgh.

Hammeslaget forventes at falde omkring klokken 17.

Her kan du følge buddene live