I det fynske folks tjeneste

Forældrer påvirker unges trafikvaner

01:55

1 af 2

De unge lytter meget mere til deres forældre end til deres venner, når de skal lære at begå sig i trafikken. Det viser en undersøgelse fra rådet for Sikker Trafik.

Forældre er i høj grad med til at påvirke de unges trafikvaner. Kører forældrene for stærkt er der stor sandsynlighed for at børnene også lære at gøre det. Hvis forældrene aldrig kører efter at have drukket og altid overholder fartgrænserne, vil deres børn også gøre det.

- Vores undersøgelse viser at forældre er rigtig vigtige rollemodeller, og den største indflydelse på trafikvanerne, siger specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Svärd.

Pernille Svärd opfordrer forældre til at lave klare spilleregler for de unge, når de låner familiens bil.

- Man kan fx fortælle dem, at hvis de får en fartbøde, så bliver bilnøglerne inddraget for altid. Faktisk lytter de unge rigtig meget til deres forældre helt op til 24 års alderen, siger Pernille Svärd.

Den vigtigste påvirkning for de unge er forældrenes egen færden i trafikken. Derfor opfordrer Sikker Trafik til at forældre kigger på deres egen opførsel i trafikken før de låner bilen ud.

- Forældre skal korrigere deres egen kørsel, hvis de vil have at de unge skal køre ordentligt. Mange fædre har problemer med fart og det smitter øjeblikkeligt af på de unge, siger Pernille Svärd.

Hun opfordrer samtidig til at forældrene snakker med de unge og laver klare regler for kørslen inden uheldet er ude.

 

 

 

 

Læs mere på sikkertrafik.dk

Ved du noget? Så send os et tip