I det fynske folks tjeneste

Forældre erstatter folkeskoler med friskoler

Forældre til lukningstruede skoler i Middelfart forsøger nu desperat at bevare skoler i deres landsbyer. I Båring har byens borgere skillinget sammen til en ny friskole.

01:56

Plan b for borgerne i Båring er at oprette en friskole.

1 af 3

Truslen om,  at Båring Skole måske lukker har fået borgerne i Båring til at handle. På bare én måned har de indsamlet de 20.000 kroner som staten kræver i depositum fra en ny friskole.

Plan b

- Det har vi det godt med, men det er en plan b, for vi vil hellere bevare den lokale skole, siger Rikke Juel Enemærke, der er formand for foreningen "Bevar lokal skole i Båring".

Skrækscenariet for borgerne i Båring er, at politikerne i Middelfart Kommune lægger Båring skole øde på grund af sparekrav.

- Nu indbetaler vi de 20.000 og anmelder en ny skole, men vi håber ikke vi skal gå videre, men nu må vi se hvad byrådet finder ud af, siger Rikke Juel Enemærke.

Kommunens spareplan kan også ramme både Aulby, Tannerup og Fjelsted-Harndrup, hvor der netop også er skudt en initiativgruppe op til en friskole.

- Vi skal have gjort noget for at bevare vores dejlige lille skole, og derfor har vi oprettet en friskolegruppe, fortæller Sonny Nielsen fra Fjelsted-Harndrup.

Friskoler kan blive dyre

De mange planer om friskoler kan ende med at udhule de beregnede besparelser for Middelfart Kommune, da kommunen skal betale tilskud til elever på friskoler.

- Vi mener, at kommunen skal lave nogle scenarier, hvor de regner på hvad det vil koste, hvis der bliver oprettet friskoler. Det bør indgå i politikernes beregninger, siger Rasmus Juel Enemærke
fra "Bevar lokal skole i Båring".

Men de beregninger mener politikerne ikke de kan inddrage i de nuværende planer for besparelser på skoleområdet.

- Vi spekulerer slet ikke i de ting. Vi koncentrerer os om at lave en god folkeskole for børnene i Middelfart, og har ingen mulighed for at styre om forældre vil lave friskoler, siger Kasper Højte(S), der er formand for Skoleudvalget i Middelfart Kommune.

Politikerne i Middelfart vil tidligst efter sommerferien melde ud om det bliver nødvendigt med skolelukninger i kommunen.