Forældre køber lejligheder i Odense

Næsten hver tredje lejlighed bliver købt af forældre til studerende i Odense C. Næsten hver anden solgte lejlighed i Aarhus C er forældrekøb. København er godt med på vognen.

Det kan være svært for unge at finde en lejlighed i landets store studiebyer. En opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home viser, at især salg af lejligheder i Aarhus og København går til forældre.

I Aarhus C står der "forældrekøb" på næsten hver anden solgte lejlighed. Mens det i København K og V er op mod hver tredje. I Odense C er det 29 procent, mens det i Aalborg er 16 procent.

- Statistikken dokumenterer nu præcist, hvor ofte forældrene køber studiebolig til deres børn, og i hvilke byer og kvarterer forældrekøb er særligt populært, siger Mads Ellegaard, der er kommunikationschef i Home.

Siden nytår har ejendomsmæglerne i Home "krydset af", hvis lejligheden er solgt som forældrekøb. Og opgørelsen for årets knap seks første måneder viser, at der står forældrekøb på knap hver sjette (16 procent) handlede ejerlejlighed i Danmark i 2011.

At forældrekøb er en reel mulighed i de store byer skyldes, at lejlighedspriserne er faldet markant, og de er på landsplan 23 procent lavere end på toppen.

- Et forældrekøb er ofte billigere end en tilsvarende lejet lejlighed, og samtidig er det en svært at opdrive en lejebolig til en fair husleje, siger Mads Ellegaard.

Tal fra Boligportalen.dk viser, at der er færre ligheder at leje i de store byer. I København er antallet af lejeboligannoncer faldet med 28 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år, mens Aarhus har oplevet et fald på 12 procent.

Men det er ikke kun udsigten til en lavere månedlig ydelse, der får forældre til at købe lejlighed og så leje den ud til børnene:

- Vores spørgeanalyser viser dog, at den primære drivkraft er ønsket om en god og tryg studiebolig til sine børn, siger kommunikationschefen.

Statistikken kan godt rykke sig lidt hen over sommeren og efteråret. Men tendensen er, at forældrekøb sker nogenlunde ligeligt i Aarhus og København hen over året.

Oversigt

    Oversigt