I det fynske folks tjeneste

Forældre skal stoppe knallertulykker

Forældre i Faaborg-Midtfyn Kommune vil i næste uge få en opfordring til at holde øje med at deres børn ikke kører ulovligt på knallert.

Postkortet som forældrene vil modtage i næste uge

I alt 785 forældre får et postkort, hvor de bliver opfordret til at sikre, at deres børn ikke kører på tunet knallert, uden hjelm eller med alkohol i blodet. Baggrunden for kampagnen er, at 50 procent af de unges trafikulykker sker på en knallert.

 -Vi ser jævnligt 14-15-årige, der kommer ind med alvorlige skader, fordi de er kørt galt på en knallert. Det kan være en svær hjernekvæstelse og blødninger i hjernen, brækkede ben og arme eller rygsøjle. Dem med alvorlige skader får sjældent et normalt liv igen. Mange må opgive job og uddannelse og risikerer at skulle tilbringe resten af livet på en institution, siger professor Jørgen Feldbæk Nielsen fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

Det er forbudt for unge under 16 år at køre knallert, og forældrene har et ansvar for, at de regler bliver overholdt, mener kommunen. I postkortet får forældrene en klar opfordring til også at gribe ind, hvis de oplever, at deres børn kører på en tunet knallert, med sprit i blodet eller uden hjelm.

I 2006 blev i alt 121 unge mellem 15-17 år alvorligt kvæstet i en knallertulykke. I 2007 var tallet eksploderet til 205 ulykker blandt de unge. Det er en voldsom stigning på 70 procent.

- Uheldstallene viser tydeligt, at det er et problem, det er vigtigt at have fokus på. Her hjælper ikke kun kampagner. Forældrene må også træde til og leve op til deres ansvar som forældre. Det er lidt skræmmende, at så mange forældre bevist lukker øjnene for, at deres 14-15-årige børn drøner rundt på en knallert, som måske også er ulovlig, siger Grete Justesen, der er formand for Teknik og Miljøudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere om kampagnen