Forældre til handicappede børn: Vi er bange for kommunen

Manglende respekt for fagpersoner og forældre samt trusler i form af underretninger. Forældre til børn med særlige behov vil have borgmesteren til at slå i bordet.

En gruppe forældre til blandt andet børn med autismediagnoser inviterede Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel på kaffe.

Målet var at få borgmesteren i tale omkring de problemer, forældrene oplever på børnehandicapområdet i Odense Kommune.

Problemer, som forældregruppen tidligere blandt andet har forsøgt at råbe op om i en kronik under overskriften "Nu er det nok!".

Se hele kronikken her.  — PDF, 0,16 MB

- Vi kommer jo til kommunen for at få hjælp, men det føler man ikke altid, at man får. Ofte er mødet med kommunen en kamp. De ting, man kommer med, bliver fejet af bordet. Man bliver ikke hørt, og derfor kan man heller ikke tilgodese barnets behov, siger Kamilla Kristensen, der er uddannet socialrådgiver og er mor til en handicappet søn.

Kamilla Kristensen har sammen med Amalie Nielsen taget initiativ til mødet mellem forældregruppen og borgmester Peter Rahbæk Juel (Soc.dem.).

Hvordan mødet gik, vender vi tilbage til.

Følte sig truet af kommunen

quote Jeg vil gerne indrømme, at jeg flere gange har overvejet, om jeg skulle flytte ud af Odense Kommune

Kamilla Kristensen, mor til dreng med særlige behov

Amalie Nielsen har tidligere fortalt familiens historie her på TV 2/Fyn. Hendes datter, Caroline, har ikke været i skole i et helt år. Hun lider af autisme, OCD, svær angst og udviser selvskadende adfærd.

Et fejlslagent skoletilbud medførte, at hendes tilstand blev forværret i en sådan grad, at forældrene har følt sig tvunget til at holde hende hjemme.

En beslutning, som fik kommunen til at stille spørgsmålstegn ved parrets forældreevne ved at skrive en underretning, som i yderste konsekvens kan føre til tvangsfjernelse af barnet.

- Vi har været så angst for kommunen henover sommeren. Hvis der kan sidde en leder i forvaltningen og skrive en underretning, fordi vi forsøger at passe på vores datter - hvad kan der så ellers ske? Det skaber angst, men selvfølgelig også frustration og vrede, fordi vi ikke synes, det er sådan, man samarbejder, siger pædagoguddannede Amalie, der er mor til Caroline.

Underretningen fik Amalie Nielsen og hendes mand til at politianmelde navngivne medarbejdere i Odense Kommune.

quote Vi har været så angst for kommunen henover sommeren

Amalie Nielsen, mor til svært autistiske Caroline

En anmeldelse, som Fyns Politi for nylig har valgt at skrinlægge uden videre efterforskning.

Borgmester tager historier med hjem

Carolines historie var en af de historier, borgmesteren lyttede til på mødet.

- Det gør selvfølgelig indtryk, og der er mange historier, der gør indtryk, men jeg ved også, at dem, vi har ansat i kommunen, og dem vi har ansat på skolerne, de brænder for at ville hjælpe børnene og deres forældre. Derfor er det ærgerligt, at det går galt, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (Soc.dem.).

Når du her hører, hvordan en familie oplever, at Odense Kommune laver en underretning på et forældrepar, som føler sig nødsaget til at holde deres svært autistiske datter hjemme fra skole - hvad tænker du så?

- Jeg lytter til det. Jeg kan ikke tage oplevelsen fra forældrene og er heller ikke inde i de konkrete sager. Men på et område som det her skal vi altid have fokus på, hvor vi kan gøre det bedre, siger Peter Rahbæk Juel.

Et svar, som Amalie Nielsen - trods hendes oplevelse af et godt og postitivt møde - godt kunne have ønsket sig skarpere. Det er nemlig ifølge forældregruppen netop historier som Carolines, der illustrerer behovet for en ændret kultur i forvaltningen.

- Jeg kunne da godt have tænkt mig, at han forholder sig til det, vi oplever i forhold til at få en underretning eksempelvis, fordi det er en rigtig alvorlig ting, siger Amalie Nielsen.

Konkrete løfter om ændringer var der dog ikke nogen af fra borgmesterens side.

Odense nummer to på listen over fynske kommuner med flest fejl i sagsbehandlingen

Det er ikke nyt, at der er store problemer på børnehandicapområdet i Odense Kommune.

Flere af de familier, der deltog i mødet, har selv oplevet at måtte klage til Ankestyrelsen. Ligesom de kunne fortælle om flere tilfælde, hvor kommunens sagsbehandling er blevet underkendt. 

De seneste tal viser, at kommunen har begået fejl i 63 procent af de afgørelser på børnehandicapområdet, som ender hos Ankestyrelsen.

Odense Kommune er således kun overgået af Nordfyns Kommune, som præsterer fejl i tre ud af fire sager. 

Herunder kan du se, hvor mange sagsbehandlingsfejl og forkerte afgørelser de enkelte fynske kommuner begår, når de behandler sager om handicappede børn.

Statistikken viser, hvor stor en del af de afgørelser, som ender hos Ankestyrelsen, kommunerne bliver bedt om at enten helt at ændre eller at se på igen.

Ankestyrelsens omgørelser på børnehandicapområdet:

 

Oversigt

    Oversigt