I det fynske folks tjeneste

Forbrug af kritisk vigtigt antibiotika stiger i svinestalden

Mens forbrug af antibiotika til svin generelt falder, bekymrer stigende brug af et særligt vigtigt middel.

Mens det er positivt, at det generelle forbrug af antibiotika falder i danske svinebesætninger, så er der også en bekymrende udvikling i medicinforbruget til de danske grise.

Det siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved SDU og Odense Universitetshospital.

- Forbruget af colistin stiger i svinebesætningerne. Det er et kritisk vigtigt antibiotikum, som vi skal bruge som det sidste til at behandle de meget resistente colibakterier, som kommer ude fra verden. Det må betragtes som et problem, siger han.

Hans Jørn Kolmos har set nærmere på den årlige Danmap-overvågning af brugen af antibiotika. Den står Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet bag.

Læs også Professor: MRSA-plan er uambitiøs

Antibiotika spiller en nøglerolle i behandlingen af infektioner hos dyr og mennesker. Men hver gang vi bruger antibiotika, bliver bakterier mere resistente. Derfor skal forbruget gerne sænkes.

I 2016 er der brugt cirka fem procent mindre antibiotika til danske dyr, når man måler i kilo antibiotika. Alene i svinebesætningerne er der brugt fire procent mindre antibiotika - svarende til en reduktion på 3,3 ton.

Men samtidig er brugen af colistin steget med 40 kilo.

Undersøgelsen konstaterer også, at brugen af colistin til produktionsdyr er bekymrende, da det i stigende grad er blevet sidste udvej i behandling af resistente bakterier.

Hans Jørn Kolmos er samtidig bekymret for, at antallet af personer smittet med svine-mrsa, som ikke har kontakt med svinebesætninger, er steget i 2016.

Læs også To smittet med MRSA på OUH

Antallet steg fra 73 tilfælde i 2015 til 98 tilfælde i 2016 ifølge undersøgelsen.

- Det er et udtryk for, at smittespredningen ude i samfundet er ude af kontrol. Bakterierne er ude af svinestalden og smitter nu ude blandt helt almindelig danskere.

- Det er bekymrende og peger tilbage på, at vi skal tage fat på at reducere det store reservoir af mrsa i svinebesætninger. Det skaber den situation, at bakterierne spreder sig ud i samfundet og gør folk syge, siger han.