Forbund: Tjek ansatte i fængslerne

Adgangstjek kan måske hindre fanger i at presse ansatte til at skaffe mobiler, mener fængselsbetjentes formand.

Hvis de ansatte i fængslerne kontrolleres, når de møder på arbejde, kan man måske undgå sager som i Nyborg Statsfængsel. Her mistænkes en kvindelig rengøringsassistent for at have smuglet mindst 90 mobiltelefoner ind til fangerne.

Det mener formand Kim Østerbye fra Fængselsforbundet for landets fængselsbetjente.

Han kalder sagen fra Nyborg for "ærgerlig", men uundgåelig.

- Vi kan jo ikke lukke fængslerne totalt ud mod omverdenen, fordi fangerne på et tidspunkt skal ud igen og helst ikke være som dyr, siger Kim Østerbye.

- Jo mere vi lukker, jo sværere bliver det for fangerne at bevare kontakten til omverdenen, og det er jo også en vigtig del af afsoningen, siger han.

Når ansatte fristes til at indsmugle noget til fanger, sker det nok på grund af økonomi, eller fordi nogle lader sig presse af fanger, mener forbundsformanden.

Derfor kan det være en løsning, hvis ansatte skal gennem et adgangstjek ligesom de ansatte i lufthavne.

- Det er selvfølgelig et overgreb mod personalet, men det er også en hjælp til personalet, fordi det sender et signal til fangerne om, at det ikke er muligt at presse personalet, fordi vi bliver tjekket, når vi kommer, siger Kim Østerbye.

Flere fængsler har indført adgangskontrol, påpeger han.

I Kriminalforsorgsforeningen ærgrer formand John Hatting sig over sagen fra Nyborg. Han frygter stramninger, som forhindrer foreningens ønske om forsøg med mobiltelefoner i lukkede fængsler.

- Vi anbefaler mobiltelefoner til indsatte i de lukkede fængsler, da vi er sikre på, at kriminaliteten daler, hvis man kan ringe hjem og sige godnat til sine børn, siger John Hatting.

- Men man skal ikke tage loven i egen hånd og udnytte, at nogen sidder i fængsel. Det er ikke kun ulovligt, men højst uetisk, siger Hatting.

Oversigt

    Oversigt