I det fynske folks tjeneste

Forfattere ærgerlige over friby-fiasko

Forfatterforeningen dansk PEN ærgrer sig over, at ingen danske byer har fundet penge til at huse forfulgte forfattere. Behovet er intakt, siger foreningen.

Det er brandærgerligt, at ingen danske byer kommer til at huse forfulgte forfattere i 2009 under den såkaldte fribyordning.

Det siger forfatterforeningen dansk PEN efter en rundspørge fra Ritzau, der viser, at ingen danske byer har fundet penge på budgettet til ordningen.

- Det er selvfølgelig brandærgerligt, at det skal strande på økonomien, når kommunerne gerne vil være med og ellers er positive. Vi havde håbet, at det kunne komme i gang nu, for behovet for at finde husly til forfatterne er stadigvæk stort, siger Mille Rode, daglig leder af dansk PEN. Hun vil dog ikke gå ind i diskussionen af, hvor pengene skal komme fra.

Det vil kommunerne til gengæld gerne. Borgmestrene i Fredericia og Odense, samt kulturrådmand Flemming Knudsen (S) i Århus og hans rådmandskollega Henrik Thomsen (SF) i Aalborg mener, at regeringen skal hjælpe kommunerne med at betale blandt andet bolig og lommepenge til forfatterne. Også de Radikale og SF i Folketinget vil give penge til ordningen, men det afviser kulturminister Carina Christensen (K).