I det fynske folks tjeneste

Forfulgte forfattere klar til Danmark

15-20 forfulgte forfattere står akut og mangler husly.

15-20 forfulgte forfattere står akut og mangler husly og vil formentlig kunne flytte til Danmark 1. januar 2008, hvis loven om danske fribyer bliver vedtaget.

En irakisk sangskriver, en afrikansk digter og en cubansk journalist. Det er blot nogle af de 15-20 forfulgte forfattere, som det internationale fribysamarbejde, ICORN, akut mangler et hjem til.

Og mange af dem kan meget vel få husly i Danmark, hvis en ny lov om fribyer bliver vedtaget af Folketinget i efteråret, og dermed træder i kraft 1. januar.

Debatten om fribyer i Danmark er i den seneste tid blevet aktualiseret af, at Odenses viceborgmester foreslog, at byen kunne huse den islamkritiske forfatter Ayaan Hirsi Ali fra Holland.

Her opstod der en del forvirring, fordi forfatteren ikke var på PEN's godkendte liste, men Helge Lunde slår fast, at det vil være muligt for byerne at have indflydelse på, hvem de vil have.

- Vi prøver at matche byerne med tre-fem forfattere, som, vi tror, vil passe godt ind. Men det er klart, at hvis byerne har kontakt til en speciel forfatter, så kan det også lade sig gøre, siger Helge Lunde.

Han fastslår dog, at personen skal gennem samme ansøgnings-procedure hos ICORN som alle andre forfattere.

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.