Forsamlingshuse forfalder

Skåstrup Forsamlingshus på Nordfyn har netop fået lagt nyt tag. Det lyder måske ikke af så meget, men det har været en hård kamp at få råd til det. Der er nemlig ingen hjælp at hente i fonde og banker, når de gamle huse skal have nyt tag eller nye vinduer.

Problemet for mange af forsamlingshusene er at de er utidsvarende, og omsætningen giver simpelt hen ikke nok til, at der er råd til at renovere. Og det er meget svært at få penge udefra.

- At få nyt tag er en reparationsopgave, og det giver fonde ikke penge til. Og det er svært for os at få penge fra fonde, for vi får et tilskud fra kommunen, men det er kun på 10.000, og det rækker ikke ret langt, siger Trine Andersen, der er formand for Skåstrup Forsamlingshus.

Skåstrup er langt fra et ene om at have problemer med at få penge til at reparere og renovere. De fleste andre af de omkring 1.100 forsamlingshuse på landsplan har samme problem. Økonomien halter slemt - og der lukker 10 til 12 om året. Det er en udvikling, der bekymrer.

- Vi bliver et fattigere land, hvis vi bor i byen alle sammen. Vi vil gerne have et samfund, hvor vi er alle steder, og hvor vi er forskellige. Forsamlingshusene er en del af det, der gør det attraktivt at bo på landet, eller i udkantsdanmark, siger Johnny Wøllekær, arkivar i Historiens Hus i Odense.

Se mere om problemet i vores udsendelse klokken 19.30.

Oversigt

    Oversigt