Forsinkede jorbær - friske ærter

April var rekordvarm, men maj har indtil videre været kølig, og det har drillet de fynske frugt- og grøntavlere. Jordbærene er mod forventning lettere forsinkede, men til gengæld bliver kvaliteten i top i år.

Der er masser af bær på markerne, men der er endnu ganske langt mellem de røde.

- På grund af den sidste tids kulde om natten er vi blevet sat lidt tilbage, siger frugt- og grøntavler, Jacob Jacobsen fra Sandager ved Assens.

For bare en uge siden spåede mange avlere, at de første jorbær ville være i handlen inden kristihimmelfartsferien, men nu er meldingerne mere forsigtige.

- Jeg vil tro vi først har fynske jordbær i butikkerne når vi når henover næste weekend, siger Carsten Stig Petersen, der er sælger hos Danske Frugtavlere i Kværndrup.

Men måske er det værd for forbrugerne at vente nogle ekstra dage på de røde bær.

- Kvaliteten tror jeg bliver bedre, da vi ikke har den hedebølge, vi havde sidste år, siger Jacob Jacobsen.

- Det giver en mere naturlig vækst, og vekslen mellem varme og kulde giver en bedre smag, lyder det fra Carsten Stig Petersen.

Friske ærter

Men hvis nogen er utålmodige efter frisk frugt og grønt fra Fyn, så er der alternativer.

- Vi har nogle af landet første ærter klar nu, og de vil være klar til salg i første omgang fra gårdbutikken i løbet af weekenden, siger Jacob Jacobsen.

Ærterne har været pakket ind i plastik og har derfor fået rigeligt med varme - også i den kølige maj måned. Og allerede i starten af næste uge vil de første bakker være til salg i butikkerne.

- Det bliver kun i få butikker for de første ærter vil blive lidt dyre, da de er små og besværlige at plukke. Men de smager tilgengæld rigtigt godt, lyder det fra den fynske frugtavler.

Oversigt

    Oversigt