Forsker: Unge skal lære om demokratiet

Christiansborg har været omdannet til et ungdomsparlament, og ifølge Marianne Horsdal, der er forsker, er det et vigtigt initiativ.

Fynske skoleelever har i dag fået lidt af en oplevelse. De har nemlig været politikere for en dag.

Christiansborg har været omdannet til et ungdomsparlament, og derfor har 179 skoleelever indtaget pladserne i folketingssalen. Dagen igennem har de diskuteret lovforlsag og debatteret med statsministeren og flere andre ministre.

Og ifølge Marianne Horsdal, der er professor inden for uddannelsesvidenskab på Syddansk Universitet, er det et vigtigt initiativ. Hun mener nemlig, at det kan giver eleverne en fortrolighed med de demokratiske institutioner, som man normalt ikke har.

 Der er en tilbøjelighed til at sige, at 'det er dem derover i Folketinget, eller dem dernede i Europa', så almindelige mennesker har en større afstand. Derfor er det en rigtig god idé i forhold til at få en fortolighed og komme tættere på.

Om de unge fra 8. eller 9. klasse har stor en ballast til at forstå det, der foregår i Folketinget, er der hos Marianne Horsdal ingen tvivl om.

- Man bør i skolerne undervise i, hvad det betyder, at være aktiv demokratisk borger i et samfund, fordi det reproducerer ikke sig selv. Man skal lære det gennem deltagelse, og man skal lære det ved at få viden, forklarer hun.

Se det fulde interview med Marianne Horsdal her

 

Fra Fyn er det skoleelever fra Odense,  Ærø og Kerteminde, der har deltaget.

 

Oversigt

    Oversigt