I det fynske folks tjeneste

Forsker føler sig snydt for million-patent

Forsker på Syddansk Universitet fik ikke patent på sin opfindelse, der er en halv milliard værd. Nu sagsøger han universitetet

Forsker på Syddansk Universitet fik ikke patent på sin opfindelse, der er en halv milliard værd. Nu sagsøger han universitetet.

En forsker fra Syddansk Universitet lægger nu sag an, fordi universitetet efter hans mening sløsede med at tage patent på hans opfindelse.

Dr.scient. Peter Touborg lavede i 2006 en opfindelse, der kan lave nøjagtige beregninger af bivirkninger på medicin.

Opfindelsen blev vurderet til at have en høj værdi på blandt andet det amerikanske marked, hvor det skønnes at være op mod 500 millioner kroner værd.

Opfinderen har pligt til at overdrage opfindelsen til universitetet, men universitetet skal til gengæld arbejde for opfindelsen bliver brugt i en erhvervsmæssig sammenhæng, og at der bliver taget patent på den.

Men ingen af delene er sket, mener Peter Touborg og hans advokat Kim Schioldann fra Ingeniørforeningen.

- Vores opfattelse er, at de på adskillige felter har misligholdt deres forpligtelser i relation til opfindelsen, og derfor har de et erstatningsansvar, siger Kim Schioldann til Ritzau

Fristen for at søge patent er nu udløbet og dermed kan hverken Syddansk Universitet eller Peter Touborg nu tjene penge på opfindelsen.

Ifølge Kim Schioldann forsøgte Syddansk Universitet at give muligheden for at søge patent tilbage til forskeren, men brevet blev poststemplet samme dag som fristen for at søge patent på det amerikanske marked udløb.

Rektor på Syddansk Universitet, Jens Oddershede, afviser, at universitetet har været passiv.

- Tværtimod har vi arbejdet hårdt for at få kommercialiseret opfindelsen, siger han til Fyens Stiftstidende.

Ifølge avisen havde et patentbureau ansat af universitetet set det store salgspotentiale i opfindelsen.

Retssagen begynder i dag i Odense Byret. Der ventes først en afgørelse i sagen i næste måned.