Forsker: Riv faldefærdige landsbyer ned

En af landets førende byplanlægningsforskere foreslår, at faldefærdige landsbyer i Udkantsdanmark rives ned.

Rigtig mange landsbyer i Udkantsdanmark er præget af faldefærdige ruiner, der ikke kan sælges, og en overvægt af ældre og folk på overførselsindkomster.

Nu kommer en af landets mest vidende forskere i landsbyernes udvikling med en kontroversiel opfordring: Vi bør jævne disse uddøende landsbyer med jorden.

- Vi har alt for mange landsbyer, der ikke kan overleve. Mit forslag er derfor, at vi begynder at rive nogle af dem ned. Det er ikke nok at fjerne enkelte faldefærdige huse, siger byplanlægningsforsker ved Aalborg Universitet Jørgen Møller til Ekstra Bladet.

- Politikerne lukker øjnene. De tør ikke tale om det, og de gør ingenting, siger forskeren.

Jørgen Møller er overbevist om, at disse byer om ganske få år vil have endnu flere tomme huse, og at de, som bor der, får svært ved at komme væk.

Det vil give billige lejemål, som tiltrækker 'sociale nomader' og de problemer og ekstraudgifter, de ofte bringer med sig.

Møller foreslår, at hver kommune udvælger landsbysamfund, hvor husejere for eksempel inden for en tiårig periode forpligtes til at sælge deres uønskede huse til ejendomsværdien eller en smule mindre. Resten kan så overlades til bulldozere.

- Folk i de her byer vil jo hellere end gerne sælge, men ligesom i Afghanistan er man nødt til at lokke med en exitstrategi, så de slipper væk med æren og økonomien i behold, siger forskeren.

- På den måde sikrer man også, at kreditforeningerne ikke mister alting, siger Jørgen Møller og tilføjer, at besparelserne så kan samles i en fond, der støtter udvikling af de landsbyer, folk gerne vil bo i.

Langelands Venstre-borgmester, Bjarne Nielsen, kan slet ikke følge Jørgen Møllers forslag.

- Det er alt for vidtgående. Jeg kan godt se, at nogle landsbyer har det svært. Men det ville være underligt at udslette en hel by. Det kan man ikke tillade sig. Det har også noget med følelser at gøre, siger Bjarne Nielsen.

Oversigt

    Oversigt