I det fynske folks tjeneste

Forsker vil stoppe gyllestank

Forsøg i laboratorier på Syddansk Universitet kan måske på sigt stoppe lugten af gylle uden, at landmanden må indskrænke sit arbejde.

Lugten af gylle kan spolere en dejlig varm sommerdag på landet for de fleste. Nu forsøger en spansk forsker på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet at løse problemerne med gyllestank. Det skriver bladet Ny Viden.

Victoria Blanes-Vidals mål er at få gyllen til at holde på gasserne, så de ikke siver ud i omgivelserne og dermed skaber problemer både i det lokale miljø og i det globale miljø på grund af drivhusgasser og syreregn.

Til det formål har hun gennem de seneste otte måneder arbejdet på at udvikle et Storm P.-lignende apparat, som nu er klar til at blive taget i brug. Der er tale om en lille glaskiste, som er halvt fyldt op med gylle. I det tomme rum over gyllen føres luft udefra igennem, så det svarer til vinden, der blæser hen over en åben silotank.

- Idéen er, at vi vil ændre på temperaturen, vindforholdene, omrøring af gyllen og tilsætte forskellige former for syre til gyllen, og derefter analyserer vi indholdet af den gas, der bliver udledt, forklarer Victoria Blanes-Vidal.

Victoria Blanes-Vidals forskning er delvist finansieret af det danske firma Infarm, der fremstiller gylleanlæg. Firmaet vil få resultaterne stillet til rådighed, og håbet er, at det vil blive mere rentabelt for landmanden at investere i et højteknologisk gylleanlæg, der mindsker stanken.

- For mig er det mest spændende med de videnskabelige resultater, som kan bruges til at forbedre miljøet. Men når det kan kombineres med noget, som landbruget kan bruge og vil betale for, er det ideelt, siger Victoria Blanes-Vidal til Ny Viden.