I det fynske folks tjeneste

Forsker vinder sag over SDU

Peter Touborg - tidligere forsker ved SDU - vinder retssag om patent mod sin forhenværende arbejdsplads. Det kan betyde, at SDU skal betale en millionerstatning til ham.

- Jeg er utroligt glad, siger Peter Touborg til TV 2/Fyn.
 

En principiel sag

- Det er slet ikke økonomi, det handler om. Det er en principiel sag. Det er vigtig for mig at gøre opmærksom på, at vi har fået en ny universitetslov, som gør universitetsledelsen til en totalitærenhed, siger Peter Touborg.

Han mener, at den nye ledelsesform på Syddansk Universitet er mindre demokratisk end den forhenværende, og det kan være skyld i, at universitetet ikke fik søgt det patent, som kunne have skaffet Peter Touborg en stor indtægt.

Derfor lagde han sag an mod SDU.

- Der er begået rigtig mange fejl. Den oprindelige stævning går ud på, at SDU har forpasset en dato. Men i løbet af retssagen er der kommet graverende ting frem, fortæller Peter Touborg.

I følge ham har Syddansk Universitet ændret i datoer og titler og oprettet et forkert patentnummer.

En halv milliard

Peter Touborgs opfindelse fra sin tid som ansat på SDU går ud på at kunne lave nøjagtige beregninger på bivirkninger fra medicin. En opfindelse som i følge universitetets eget skøn kunne indbringe en halv milliard kroner.

Forskeren har ret til en femtedel af indtægterne i forbindelse med patenter.

Men Syddansk Universitet nåede ikke at få søgt patentet i tide, og nu er fristen udløbet. Det betyder, at opfindelsen frit kan udnyttes erhvervsmæssigt.

Det er Ingeniørforeningen, der har kørt sagen for Peter Touborg, og advokat Kim Schioldann går nu efter en erstatning til sin klient.