Forskere fordobler frugts holdbarhed

Broccoli, bananer og blomkål kan holde sig i meget længere tid, hvis det bliver ordentlig pakket. Det viser et nyt forskningsprojekt, som tirsdag blev præsenteret i Odense.

Normalt kan bananer maks holde sig en uge i køleskabet. Men potentielt kan de holde sig i to uger. Med den rette emballage og temperatur kan frugt og grønts holdbarhed nemlig blive fordoblet.

Det viser et forskningsresultat, som tirsdag blev præsenteret på et seminar i Odense, hvor flere af landets fremmeste forskere inden for emballage var mødt op.

- Hvis der ikke er en sammenhæng mellem pakning og typen af produkt holder det væsentligt kortere. Hvis man eksempelvis pakker en babysalat i en pakke, der er alt for tæt, kollapser den simpelthen, fordi der er tale om levende produkter, der videreudvikler sig også efter de er blevet pakket, siger lektor Merete Edelenbos fra Aarhus Universitet til Foodculture.dk.

Den fynske virksomhed ScanStore Packaging, der udvikler løsninger til at indpakke fødevarer, har været med i forskningsprojektet.

- Tag emballering af bananer. I dag ligger de tydeligvis løst i butikker. Når de ligger løst har de en holdbarhed på 6-7 dage fra importøren sender dem ud til butikkerne, siger Kim Berg Jensen, der er Adm. Direktør for ScanStore Packaging, og fortsætter:

- Hvis du pakker dem i vores folie, som er tilpasset bananer, har de pludselig holdbarhed på mellem 12-15 dage.

Forskerne håber, at den nye viden kan være et vigtigt redskab i kampen mod madspild.

Oversigt

    Oversigt