Forskere kortlægger fuglesang i 3D

Hvordan kan fugle synge så kønt? Og hvordan kan de sige så mange forskellige lyde? Det har en forsker fra Syddansk Universitet været med til at undersøge.

For menneskeører lyder fuglenes kvidren måske en smule ens. Men fuglene har et meget komplekst stemmesystem.

- Mange af fuglenes lyde er superhurtige. Dyrene har flere stemmebånd og kan lave to forskellige lyde på samme tid, siger Coen Elemans fra Biologisk Institut på Syddansk Universitet.

Forskere har undersøgt, hvordan fugle er i stand til at sige så mange forskellige lyde.

- Fuglene kan adskille frekvens og lydstyrke, når de synger - og så kan de oven i købet gøre det hele, mens de er i konstant bevægelse, fortæller Coen Elemans og fortsætter:

- Man kan jo forestille sig en orkestermusiker, der spiller på sit instrument og danser samtidig.

Coen Elemans har været med til at kortlægge fuglenes stemmeorgan ved hjælp af 3D-teknologi. Det har de gjort gennem en særlig computerstyret CT-scanning.

Med kortlægningen af fuglenes sang kan den hollandskfødte forsker nu sammen med en gruppe andre forskere finde ud af, præcis hvordan fuglenes stemme fungerer.

- Nu har vi et udgangspunkt for at analysere mikromekanikken i stemmeorganet. På den måde vil vi finde ud af, hvilke muskler der kontrolleres sammen i synergi-bevægelser, og som for eksempel giver zebrafinken en enestående kontrol over sine lyde og sang, forklarer Coen Elemans.

Den interaktive 3D model af sangfuglenes stemmeorgan er netop blevet bragt i det videnskabelige tidsskrift "BMC Biology."

Oversigt

    Oversigt