Forskere og paraplydrinks kæmper mod kræft

Når Knæk Cancer rammer Odense torsdag, er det med alt fra svingende gospelsang, fortællende forskere til total tavshed.

Drinkmikseren rystes i nogle få sekunder, inden låget løftes, og indholdet hældes over i et glas. Bartenderen tilføjer lidt pynt, en farvestrålende paraply,  og - voilà - drinken er klar. Uden så meget som en dråbe alkohol.

- Vi bruger drinks til at komme i øjenhøjde med andre unge. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at gennemsnitsalderen på frivillige i Kræftens Bekæmpelse er høj, faktisk 61 år, så vi prøver at få fat på nogle flere unge, fortæller Jesper Rotvig Jensen, selv 27 år gammel og både næstformand i Kræftens Bekæmpelse og medlem af den landsdækkende hovedbestyrelse, hvor han er yngste medlem.

quote Jeg mistede min mor til kræft i 2009. Efter at have sundet mig et par år, følte jeg, at jeg skulle betale noget tilbage.

Jesper Rotvig Jensen, frivillig i Kræftens Bekæmpelse

Han vil være til stede på Flakhaven i centrum af Odense, når Knæk Cancer-karavanen er i byen torsdag fra 7 mogen til 19 aften. Som så mange andre har han en personlig interesse i at støtte turen rundt i landet, der kulminerer med et stort indsamlingsshow på TV 2 lørdag aften.

- Jeg mistede min mor til kræft i 2009. Efter at have sundet mig et par år, følte jeg, at jeg skulle betale noget tilbage. Min far, bror og jeg fik nemlig psykologhjælp via Kræftens Bekæmpelse. Det hjalp til at bryde det tabu, det er, når man mister nogen. Jeg gik ind i en gruppe for unge i Odense. I starten handlede det om, at vi var mange i den samme situation: Vi havde alle mistet nogen. Det gav tryghed, siger Jesper Rotvig Jensen, og tilføjer:

- I dag drejer det sig for mig om, at jeg kan være med til at gøre en forskel på en anden måde. Jeg er næstformand i den lokale afdeling i Odense. Så er jeg blevet medlem af den 30 mand store hovedbestyrelse. Det giver mig opgaver på hånden, jeg ikke kan få i mit daglige arbejde.

Forsker fortæller på Flakhaven

Mens Jesper Rotvig Jensen bruger Knæk Cancer-karavanen til at fortælle unge om arbejdet i Kræftens Bekæmpelse, er det er anden dagsorden SDU-forsker Henrik Ditzel har, når han bruger en dag i centrum af Odense. To gange har hans forskning fået økonomisk støtte af Knæk Cancer.

quote vi kommer ud med budskabet, at der hele tiden sker forbedringer inden for forskningen og dermed behandlingen af kræft.

Henrik Ditzel, forsker, SDU

- Jeg er leder af en 20 mand stor gruppe forskere, hvor vi arbejder inden for to grene af kampen mod brystkræft. Det er tungt stof, som vi på en dag som denne prøver at forklare til folk. De behøver ikke forstå det hele, bare vi kommer ud med budskabet, at der hele tiden sker forbedringer inden for forskningen og dermed behandlingen af kræft, så er det godt, mener Henrik Ditzel.

I løbet af torsdagen vil han være at finde i det telt, som Kræftens Bekæmpelse har slået op.

- Vi er ofte så fordybet i vores forskning, at vores tid går med det. Men vi prøver også at formidle, hvad vi laver. Og der er Knæk Cancer-karavanen en mulighed for, slår han fast.

Live-tv fra Flakhaven

På TV 2/FYN er der direkte tv fra Flakhaven klokken 17.05-17.15 samt fra 17.55-18.05. Klokken 18.00 er der Tænd Et Lys ceremoni, hvori der indgår to minutters tavshed.

 

Oversigt

    Oversigt