I det fynske folks tjeneste

Førstegangsfødende skal tidligere hjem

Region Syddanmark vil indføre ambulante fødsler for alle, også førstegangsfødende. Det skal spare penge, men forslaget møder skarp kritik fra jordemødre.

Førstegangsfødende skal hurtigere hjem

Region Syddanmark er på vej med en fødeplan, der vil indføre ambulante fødsler for alle, skriver Fyens Stiftstidende.

Det vil sige, at kvinder med en ukompliceret fødsel af et raskt barn skal tage hjem senest 24 timer efter fødslen. Også førstegangsfødende.

- Hvis du kan klare tingene selv, skal du gøre det, siger Poul Erik Svendsen (S) formand for regionens sundhedsudvalg.

Det vil betyde en besparelse på knap seks millioner kroner, som i stedet skal bruges på gravide med særlige problemer. Men den møder skarp kritik fra fagfolk.

- Vi vil kæmpe for at bevare tilbuddet om indlæggelse, som især førstegangsfødende benytter sig af. Det giver ro og er vigtigt for at få amningen til at fungere, siger ledende jordemoder på Svendborg Sygehus Dorthe Larsen.

På Odense Universitetshospital føder flergangsfødende allerede ambulant. Men konstitueret chefjordemoder Anette Frederiksen mener, at man skal være varsom:

- Mange førstegangsfødende har brug for nogle dage, og de skal ikke sendes ud ad døren, før de føler sig godt klædt på og kompetente til at sige, når de har brug for hjælp. Ellers står omkostningerne ikke mål med gevinsten, siger hun til Fyens Stiftstidende.

SF vil fremsætte ændringsforslag til fødeplanen for at bevare barselshvilen som et basistilbud.