Forsvarerne er enige: Det er ikke terror

Forsvarerne i sag om brandterror mod fem unge mænd mener ikke, at det er rigtigt at tale om terrorhandlinger.

Ikke terror.

Sådan siger forsvarer Thorkild Høyer om terrortiltalen mod sin klient FP - en af de fem mænd mellem 21 og 24 år, som er tiltalt efter straffelovens terrorparagraf for at stå bag politisk motiverede brandstiftelser.

- Tidligere terrordomme er karakteriseret ved, at de handler om drab på personer eller finansieret støtte til personer, som begår drab, og hvor der har været tiltænkt omfattende skade på personer for at sende markante signaler til samfundet, siger Thorkild Høyer.

De fem er tiltalt for at have overtrådt terrorparagraffen ved - på kryds og tværs - at have forsøgt attentater mod den græske ambassade og Politiskolen samt planlægge attentater mod blandt andet politiet, Livgarden, Mærsk og forskellige ministerier.

Alle fem har nægtet sig skyldige i alle forhold. De fire har dog erkendt forsøget på at sætte ild til Politiskolen, hvor de blev grebet på fersk gerning i april sidste år - men ikke, at det skulle være terror.

- Vi har ingen idé om, om nogen er skræmt. Hvem er det, man har forsøgt at skræmme? Hvis man har haft terrorforsæt, hvorfor kommer man så ikke ud med nogle erklæringer?, spørger Thorkild Høyer.

- Ingen handlinger er rettet mod personer. Tværtimod er de karakteriseret ved ikke at skade personer. Handlingerne må siges at være af symbolsk karakter eller en slags manifestationer, som ikke har forvoldt nogen skade.

Thorkild Høyer bakkes op af de to andre forsvarere, som tirsdag har holdt deres afsluttende procedurer i retten.

- Der er jo ikke nogen idé i at true en hel befolkning, hvis der ikke er nogen, der ved, at det er det, man gør, siger PJ's forsvarer, Hanne Reumert.

- Det forekommer mig som et halvhjertet forsøg, hvis man ville skade offentligheden. Det er snarere en form for manifestation; at man ville give sin mening til kende, siger forsvarer for Tobias Melsted, Mads Kjær Jensen.

Torsdag i næste uge tager nævningene stilling til, om de fem er skyldige. Men Thorkild Høyer afviser klart terror.

- Det skal være alvorligt. Vi er slet ikke i nærheden af den alvorlighed efter min opfattelse og slet ikke i forhold til, hvad jeg vil kalde terror.

Oversigt

    Oversigt