Fortiden vælter op af jorden i Odense

Odense Bys Museer har store forventninger til grave-året 2016.

Frostgrader og bidende kulde forhindrer ikke arkæologerne i at grave i det centrale Odense.

- Vi er sådan set gået i gang allerede. TDC graver i forbindelse med noget kabelarbejde tæt på Thomas B. Thrigesgade, og det følger vi tæt. Vi har en arkæolog der går på kanten af hullet og holder øje med, hvad gravemaskinen får fat på, afslører Jakob Tue Christensen, der er museumsinspektør ved Odense Bys Museer.

I 2015 var det ham, der åbnede en stenkiste, der viste sig at indeholde resterne af en bisp, der har levet i det tidligste Odense. Stenkisten blev fundet i et område nær Domkirken. Og her skal der graves igen om en uges tid.

- Vi skræller i denne uge det øverste lag jord af på en stykke jord tæt på Domkirken. Derefter rejser vi et telt og går i gang med udgravninger, der forhåbentlig kan fortælle mere om Odenses ældste domkirke, Skt. Albani Kirke, siger Jakob Tue Christensen.

Museumsinspektøren håber blandt andet at finde et stenhus, som arkæologerne ikke ved særlig meget om, men som ifølge historiske kilder ligger i området.

- Vi ved ikke, hvad der venter i jorden. Men det er meget spændende. Vi vil helt sikkert gøre interessante fund lige som i 2015.

En særudstilling åbner kort tid efter arkæologerne begynder at grave igen. Fra den 12. januar udstilles fund fra 2015 i glasmontrer i museet Møntergårdens forhal. Det drejer sig blandt andet om sølvmønter fundet under udgravning ved Odenses vikingeborg ”Nonnebakken”, samt den kalk og disk der lå i bispegraven.

Se meget mere, når vi sender direkte fra udgravningen fra kl. 14.10 på TV 2/FYN.

Oversigt

    Oversigt