Fredelig udsendelse af irakere fra Odense

Udsendelsen af de 22 irakere fra Odense Lufthavn onsdag morgen, foregik stille og roligt.  Demonstranterne mødte frem, men da var flyet lettet.

Så det fra kontroltårnet

De 22 irakere, 21 mænd og en kvinde, blev ført i små grupper ud til flyet ledsaget af civilklædt politi.

- Set her fra så det stille og roligt ud. Der var endda en, der vinkede til en inde i terminalen, fortæller Rolf Brems  til TV2/Fyn.

Rolf Brems arbejder i kontroltårnet i Odense Lufthavn og kunne fra tårnet følge den hemmeligholdte udsendelse af irakerne.

Mange betjente på plads

Først da flyet var lettet nåede demonstranter til Odense Lufthavn.De troede hjemsendelsen skulle ske fra  Billund eller Roskilde.
Først da flyet var lettet nåede demonstranter til Odense Lufthavn.De troede hjemsendelsen skulle ske fra Billund eller Roskilde.

Mellem 60 og 70 betjente var med til aktionen, der skulle sende irakerne til Bagdad i Irak.

Ifølge Rolf Brems, virkede politiopbuddet stort opbud og overvældende.
- Men man kunne jo ikke vide, hvor mange aktivister, der ville dukke op, siger Rolf Brems.

Men ingen demotranster havde få nys om hjemsendelsen fra lufthavnen i Odense. Flere demonstranter stod klar i lufthavnen i Roskilde, hvor betjente også var tilstede.  Afledemanøvren virkede. Først da flyet var lettet  nåede en gruppe demonstranter frem til Beldringe.
 
- Vi blev ringet op i nat, og fik at vide at tvangsudvisningen var i gang.   Vi vidste ikke hvorfra og tog afsted til Billund, fortæller Stine Larsen, fra foreningen Kirkeasyl.

Godt på vej mod Billund fandt den lille gruppe demonstranter ud af at det var fra Odense at udvisningen skulle foregå og vendte om.

 

Demonstration i aften

Demonstranterne nåede dermed ikke at forhindre hjemsendelsen, sådan som det var planen.

De afviste irakiske asylansøgere blev smidt ud af Brosons Kirke i København den 23 august efter at have søgt ly i kirken i en måned. 

- Vi synes det er helt forkert at man udsender menensker til et land som FN fraråder at man sender flygtninge og asylansøgere tilbage til, siger Stine Larsen, fra Kirkeasyls afdeling i København.

Kirkeasyls afdeling i Odense vil i aften mellem klokken 21 og 22 tænde lys på Flakhaven i Odense. 
Kunsteren jens Galschiøt vil holde en tale ligesom der også planlægges musik på pladsen foran Rådhuset i Odense.

I Svendborg markeres dagens begivenhed  på byens torv melelm kl 17 og 18.
  

Oversigt

    Oversigt