Dommen omstødt: Frifundet for at have holdt 71-årig kvinde fanget i fem uger

I september sidste år blev en 58-årig serber idømt tre års fængsel og udvisning af Danmark for at have holdt en 71-årig kvinde fanget i mere end en måned. Østre Landsret har onsdag omstødt dommen.

Østre Landsret har onsdag afsagt dom i en ankesag, hvor en 58-årig mand med serbiske rødder var tiltalt for at have frihedsberøvet en 71-årig kvinde i mere end en måned. I den periode skulle manden have udnyttet hende økonomisk samt have udøvet vold, ulovlig tvang og fremsat trusler mod hende.

I byretten i Odense var manden blevet idømt tre års fængsel og udvist af Danmark for bestandigt. Østre Landsret frifandt manden for at have frihedsberøvet kvinden, udøvet ulovlig tvang og udnyttet hende økonomisk, men dømte ham for i to forhold at have begået vold samt fremsat trusler.

Manden blev i stedet idømt seks måneders fængsel og blev betinget udvist.

Østre Landsret lagde ved deres afgørelse vægt på, at kvinden i den periode, hun havde opholdt sig hos manden, havde haft rig mulighed for at søge hjælp blandt andet i forbindelse med, at manden og kvinden færdedes rundt omkring i byen.

Ifølge anklageskriftet var den 71-årige kvinde frihedsberøvet i en periode fra den 28. august til den 1. oktober 2015. Hun kom i kontakt med sin overfaldsmand, da han udgav sig for at være en 65-årig fitnessinstruktør på Dating.dk.

Mens den 71-årige kvinde blev holdt indespærret slog, truede og spyttede den dømte kvinden i ansigtet. Han tvang hende til at overføre mindst 91.200 kroner til ham og hans svigersøn. Den 58-årige serber truede også kvinden til at give sin bil til hans svigersøn.

Østre Landsret dømte onsdag kun den 58-årige mand for i to forhold at have begået vold samt fremsat trusler.

Tilfreds forsvarsadvokat

Den serbiske mands forsvarer fra advokatfirmaet Dickmeiss udtrykker i en mail til TV 2/FYN stor tilfredshed med Østre Landsrets dom. 

- Der var enighed om, at manden ikke fysisk havde indespærret eller tilbageholdt kvinden, og landsretten skulle tage stilling til, om det psykiske pres, som manden havde udsat kvinden for, kunne udgøre en frihedsberøvelse. Dette fandt landsretten ikke. Det havde været en vidtrækkende fortolkning af begrebet frihedsberøvelse, hvis landsretten havde fundet, at der var tale om en frihedsberøvelse, når kvinden har færdes i det offentlige rum og har kunne bede andre mennesker om hjælp, uanset hun måtte være udsat for et psykisk pres, skriver advokat Vilhelm Dickmeiss.

 Manden har siden anholdelsen den 1. oktober 2015 og frem til domsafsigelsen i landsretten været varetægtsfængslet - svarende til en periode på 17 en halv måned. Eftersom varetægtsfængslingen nu har varet længere end de seks måneders fængselsstraf, som manden blev idømt, vil han nu søge om erstatning for den ulovlige frihedsberøvelse, han selv har været udsat for, oplyser Vilhelm Dickmeiss.

Oversigt

    Oversigt