Frivillige arbejder i børnehave

Mens politikere og borgere i Faaborg-Midtfyn diskuterer, om det er i orden at få hjælp fra frivillige til at drive en lukningstruet børnehave, er det allerede hverdag i flere børnehaver i Gentofte.

I børnehaven Regnbuen i Gentofte er der pædagoger og børn - som i en hvilken som helst anden børnehave. Men også frivillige ældre - der på skift kommer på besøg.

- De kan ikke gå ind og erstatte, men de kan bidrage med noget andet, siger Marianne Bruun, der er leder i Børnehaven Regnbuen.

- Jeg holder meget af at være sammen med små børn, så det giver mig noget, Annemarie Brinkmann, der er en af de frivillige i børnehaven.

Ældresagen og Gentofte Kommune har lavet ordningen i samarbejde - og på den måde er der nu frivillige ældre i 15 af kommunens 29 børnehaver.

- Det er gået rigtigt godt. Det er blevet godt modtaget, siger Katrine Heinild, der er projektkonsulent fra Ældre Sagen.

- Vi læser sammen, og så snakker vi om det, vi har læst. Og om det børnene ellers lige har lyst til at tale om, fortæller frivillig Annemarie Brinkmann.

Hos fagforeningen BUPL er der en frygt for, at de frivilliges arbejde skal gøre det ud for uddannede pædagogtimer. Men det er ikke tilfældet i Gentoftes børnehaver.

- Jeg har aldrig været bange for det, for jeg har aldrig tænkt den tanke. Det kan da godt være, at det er naivt. Men jeg har ikke tænkt det, fordi pædagoger har en faglighed, som man ikke kan gå på kompromis med, siger Marianne Bruun, der er leder i Regnbuen.

I børnehaven er der klare regler for, hvad de frivillige skal gøre - og hvad de ikke skal gøre.

- Man skal gøre sig nogle overvejelser om, hvad det er vi vil have hjælp til, siger Marianne Bruun.

Frivillighedsprojektet har nu været i gang i et år - og slutter i princippet nu. Til gengæld vil man gerne lave en permanent ordning - og gerne i flere kommuner.

- Vi har samarbejdet med Gentofte Kommune, og det har været et godt samarbejde. Og vi har hørt om andre kommuner, der kunne være interesseret i noget lignende, siger Katrine Heinild, der er projektkonsulent fra Ældre Sagen.

Forældreforening siger nej

Forældreorganisationen FOLA synes godt om forsøget i Gentofte.

- Her har man forstået, at dagtilbudet er et pædagogisk tilbud, som man ikke kan skalte og valte med, siger Dorthe Boe Danbjørg, der er næstformand i Forældreorganisationen FOLA.

Hun hæfter sig ved, at de ældre i Gentofte er ekstra hænder, der bruges til det kulturelle møde mellem børn og gamle.

Til gengæld tager FOLA afstand til forslaget i Faaborg-Midtfyn om at lade frivillige indgå i driften af Børnehuset Turbofluen.

- De frivillige skal altså ikke ind og løfte den pædagogiske opgave. Det skal ikke være sådan, at institutionen ikke kan hænge sammen, hvis de ikke har de frivillige, siger Dorthe Boe Danbjørg.

Oversigt

    Oversigt