Frivillige redder liv: Fire millioner kroner til førstehjælp

Foreningen Østifterne har givet fire millioner kroner til projektet Danmark Redder Liv, hvor 3200 danskere uddannes som førstehjælpere.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De første minutter er afgørende, når hjertet sætter ud. 

Nu skal flere tusind danskere rustes til at redde ægtefællen, kollegaen eller naboen, der pludselig falder om.

Ved hjertestop udenfor hospitalet er det nemlig frivillige, der kan øge chancen for overlevelse. For de er fremme før ambulancen.

I mere end 90 procent af alle alarmudkald fra vagtcentralen er frivillige fra Langeland Hjertestarterforening tilstede, før ambulancen når frem.

quote Jeg tror ikke, der findes nogen, der vil kunne opbygge et beredskab, der rent tidsmæssigt ville kunne hamle op med førstehjælpernes udrykningstid

Thyge Nielsen (V), formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark

 

Mangler 3200 danskere

Den model er nu på vej ud til flere danske regioner. Danmark Redder Liv er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Region Sjælland, First AED og Dansk Folkehjælp. De får brug for ialt 3200 danskere, der har lyst til at redde liv.

Foreningen Østifterne har givet fire millioner kroner til projektet, og det beløb har gjort forskellen.

- Det har været en væsentlig del af hele grundlaget for vores opstart på det her store projekt, siger generalsekretær i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem.

Politikerne i Region Syddanmarks regionsråd har godkendt en aftale med Dansk Folkehjælp, der over de kommende knap to år skal uddanne 1600 frivillige fra hele regionen i førstehjælp.

Det samme gælder i Region Sjælland, der har ambitioner om at udvide til 6-8000 førstehjælpere i løbet af fem år. Derudover forhandler Dansk Folkehjælp i øjeblikket med Region Nord og Region Midtjylland om en lignende aftale.

Alice Jelen har været frivillig akuthjælper i Bisserup på Sjælland igennem fem år. 

- Det er utrolig givende, at du kan hjælpe andre og gøre en forskel. Men du skal være rustet til at møde grimme oplevelser også. Det kræver en god snak med de andre frivillige, så man får den parkeret, siger hun. 

 

Aktiverer ny ressource

Ideen er, at helt almindelige danskere kan melde sig som førstehjælpere. Hvis man ikke i forvejen har en førstehjælperuddannelse, bliver man tilmeldt en syv timers uddannelse. Så kræver det en smartphone, hvor man downloader FirstAED-app'en.

Med den melder førstehjælperne sig klar i det tidsrum, de ønsker. Alarmcentralen kalder dem direkte, samtidig med at centralen sender en ambulance. App'en bruger den aktuelle GPS-position til at finde førstehjælpere og hjertestarteren, som er tættest på skadesstedet. Tre af dem melder ind og får opgaven.

- Det handler ikke om at spare ambulancetjenesten, men om at få et supplement med en ressource, som ikke i forvejen er aktiveret, siger Klaus Nørlem.

 

Projektet Danmark Redder Liv er et samarbejde mellem FirstAed, Region Sjælland, Region Syddanmark og Dansk Folkehjælp
Projektet Danmark Redder Liv er et samarbejde mellem FirstAed, Region Sjælland, Region Syddanmark og Dansk Folkehjælp
Foto: Jonas Berthelsen

Kamp mod mørke pletter

Målet er at gå til kamp mod de mørke pletter på Danmarkskortet, så langt flere skal overleve et hjertestop uden for hospitalet. Ifølge Dansk Hjertestopregistrering overlever 1 udaf 8, der får hjertelungeredning af lægfolk.

Uden hjertelungeredning af lægfolk er det kun 1 udaf 30, der overlever hjertestop.

- Jeg tror ikke, der findes nogen, der vil kunne opbygge et beredskab, der rent tidsmæssigt ville kunne hamle op med førstehjælpernes udrykningstid. De er tæt på og kan holde patientens hjerte i gang, indtil den professionelle hjælp kommer, siger Thyge Nielsen (V), der er udvalgsformand i præhospitaludvalget i Region Syddanmark.

I Region Syddanmark er projektet afprøvet på Langeland og Als med succes.

Her forventer man, at førstehjælperne kan blive kaldt ud til ialt 400 hjertestop om året i regionen.

Efter planen rykker de første førstehjælpere ud i Region Syddanmark til oktober eller november.

 

Oversigt

    Oversigt